Auto 29 Noiembrie 2022 11:10 de Advertorial
Mașinile second-hand sunt o variantă economică și fiabilă, preferată de foarte mulți șoferi. Atunci când cumperi o mașină la mâna a doua, este indicat să verifici câteva aspecte importante, care îți indică istoricul autovehiculului. Iată nouă detalii la care să fii atent când vrei să achiziționezi o mașină second-hand.

Analizează cu atenție anunțul online

Pentru a nu pierde timpul cu anunțuri fictive sau dubioase, metoda de verificare e următoarea:


  • Vezi dacă sunt suficiente informații legate de mașina care te-ar putea interesa;


  • Verifică fotografiile, poate vei observa nereguli în modul acesta. Dacă anunțul nu are imagini, poate e mai bine să treci la următoarea mașină;


  • Verifică auto rulate Timisoara sau Cluj; indiferent de orașul în care vei căuta sau platforma aleasă, verifică ratingul vânzătorului și vezi ce review-uri are.


‍Află dacă mașina a fost lovită sau reparată

Pentru o verificare amănunțită, poți duce mașina la un mecanic, care îți va spune cu siguranță dacă totul este în regulă sau nu.

Dacă nu ai timp sau nu vrei să o duci la mecanic, poți observa și tu semnele unei loviri a mașinii:


  • Deschide toate ușile și verifică cu degetul pragurile, stâlpii, plafonul și balamalele. Dacă vei observa anumite denivelări, suduri sau alte defecte, înseamnă că mașina a suferit lovituri laterale.


  • Deschide capota și urmărește aripile pe interior, amortizoarele, farurile, radiatorul, tampoanele de bară și capetele lonjeroanelor. Dacă observi sudură, rugină sau vopsea aplicată prost, cu siguranță acea mașină a suferit modificări.


Verifică uzura interioară și cum funcționează partea electrică

Cu siguranță vei vrea o mașină care a fost întreținută bine și care funcționează corect. E ușor de sesizat uzura scaunelor, a volanului sau a schimbătorului. După ce ai verificat gradul de uzură interioară, vezi și partea electrică: luminile, semnalizările, sistemul audio și aerul condiționat.

Citeste si:
EXCLUSIV: Cele mai fraudate mașini second-hand din România, în 2022
EXCLUSIV: Cele mai fraudate...

Compară seria de șasiu cu cea de motor

Nu-ți dorești să cumperi o mașină a cărei serie de șasiu nu corespunde cu cartea mașinii sau al cărei motor a fost înlocuit fără să știi. Așadar, cere cartea mașinii și verifică ambele serii, pentru a te asigura că datele de pe mașină corespund cu cele din cartea mașinii.

Verifică starea anvelopelor

Verifică toate cele patru anvelope; acestea trebuie să fie uzate uniform. În cazul în care nu sunt uzate uniform, mașina poate avea o aliniere slabă, lucru care nu îți va permite să o conduci drept.

Mai mult, întreabă dacă în preț sunt incluse și anvelopele de iarnă/vară (în funcție de momentul în care cumperi mașina). Dacă nu sunt incluse, să nu uiți că trebuie să le achiziționezi pentru următorul anotimp.

Citeste si:
Mara Bănică, salvată în ultima clipă de la moarte. Ce a povestit...
Mara Bănică, salvată în...

Fii atent la rugină

Chiar dacă rugina nu e factorul care să te împiedice să cumperi mașina dorită, verifică pragurile, partea de jos a stâlpilor dintre portiere și arcadele roților, ca să știi dacă urmează să investești mai mulți bani pentru repararea lor sau este totul în regulă.

Numărul de kilometri

Un mod bun de a verifica kilometrajul este să te uiți la vârsta mașinii. Un kilometraj estimat corect este de aproximativ 20.000 de km pe an. Astfel, împarte kilometrajul afișat în bord la numărul de ani și vei afla, în mare, cam câți kilometri reali are acea mașină.

Actele și manualul de service

Un alt lucru la care trebuie să te uiți sunt documentele și carnetul de service. Ai grijă ca toate actele să fie prezente și să corespundă cu mașina și verifică manualul de service (poate fi în format digital, în cazul mașinilor noi), pentru a fi la curent cu toate reviziile și reparațiile și pentru a nu avea surprize pe mai târziu.

Citeste si:
Soluțiile la care să apelezi când mașina nu mai dă randamentul pe...
Soluțiile la care să apelezi...

Ia mașina la un test drive

Cel mai bun mod de a testa o mașină și de a te asigura că este exact ceea ce îți dorești este să faci un test drive. Condu mașina cel puțin jumătate de oră și încearcă să o supui la cât mai multe teste: viteză și frânare, luminile și semnalizatoarele, aerul condiționat, geamuri și ștergătoare.

Pe tot parcursul drumului, ascultă motorul și orice alt zgomot ar putea apărea, iar după un astfel de drum cu mașina, poți fi sigur dacă alegerea pe care o faci este cea potrivită.

‍Fie că ești la prima mașină cumpărată sau ai schimbat mașina de câteva ori și te orientezi către una second-hand, verifică mașina dorită cât mai în detaliu, pentru a te asigura că este potrivită pentru tine, nu are probleme care să te surprindă pe parcurs și că ai dat suma corectă pe ea.

Citeste si:
Mihai Trăistariu, nevoit să plătească 36 de facturi lunar: „Mai am...
Mihai Trăistariu, nevoit să...

Despre autor:


Ultima actualizare: 29 Noiembrie 2022 - 07 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.