Mașina nu este un lux. Face parte din viața omului modern și este utilă pentru o sumedenie de activități ale familiei. Aprovizionarea, dusul și adusul copiilor la școală, mersul la job, escapadele de weekend, vacanțele și multe altele, toate fac mașina familiei și drumurile cu acesta o necesitate.

Pe de altă parte, în contextul actual, este util să iei în calcul o serie de soluții care pot contribui la eficientizarea costurilor pentru mașină. Ne gândim la taxe și impozite, la combustibil și la întreținerea acesteia, în condițiile în care nici una dintre acestea nu poate fi ignorată.

Polița de asigurare

Document obligatoriu care trebuie actualizat periodic, polița de asigurare reprezintă o alocare importantă din bugetul familiei. Aceasta poate fi însă redusă cu procente importante dacă faci parte din categoria conducătorilor auto care nu au avut accidente, pentru că vei primi bonificații importante. O altă soluție este achiziția unei polițe pe o perioadă lungă, de maximum un an. Și aceasta este o soluție care poate reduce valoarea poliței.

Comparatorul de tarife rca este metoda care îți permite să găsești asiguratorul optim pentru nevoile tale, în funcție de prețul oferit. Este însă important să știi că obligațiile acestuia față de asigurați sunt identice indiferent de valoarea efectivă a poliței.

Fă reviziile la timp

Reviziile anuale mențin starea tehnică a mașinii în condiții optime. Realizate la timp, în locuri autorizate și folosind ulei și filtre de calitate, îți protejezi motorul și prelungești durata de viață a acestuia. În plus, o revizie bine făcută te poate scuti de cheltuieli importante pentru eventuale reparații.

Alege pentru revizie o perioadă din an mai liberă. Perioadele care preced marile sărbători, vacanțele și alte momentele importante pentru toată lumea sunt frecvent foarte aglomerate în unitățile de service, ceea ce implicit duce la creșterea tarifelor. Lunile februarie și octombrie sunt considerate ideale pentru revizia anuală.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Ține minte când expiră ITP-ul

Este importat să ții minte această dată și să-ți faci verificarea tehnică periodică înainte de momentul în care expiră, din mai multe motive.

Dacă ITP-ul nu mai este valabil, nu mai poți circula cu mașina și va fi nevoie să o duci pe platformă la stația ITP, iar asta costă. Dacă nu știi că a expirat și circuli cu mașina, poți fi oprit de poliție, iar ITP expirat înseamnă că-ți va fi suspendat talonul, va trebui să duci mașina la RAR pentru verificare și vei avea de achitat o amendă consistentă.

Una peste alta, nu merită. Poți scăpa de toate acestea pur și simplu cu un reminder în telefon, setat cu câteva zile înainte de data fatidică.

Oricum, înainte de orice drum lung sau de o vacanță, este esențial să verifici valabilitatea ITP-ului, ca să eviți multe neplăceri costisitoare.

Citeste si:
Ce servicii oferă o agenție funerară profesională și ce costuri...
Ce servicii oferă o agenție...

Economie de combustibil

Consumul mașinii depinde de capacitatea motorului, de calitatea drumului pe care circuli și de cât de încărcată este mașina. Dar mai depinde în foarte mare măsură și de modul în care conduci. Două mașini identice, conduse diferit, una blând și calm, alta nervos cu accelerări și frânări bruște, vor consuma diferit. Poate că la prima vedere acest decalaj nu este mare, dar pentru a eficientiza consumul și, implicit, costurile, calculul trebui făcut pe un an.

A conduce calm, cu plecări lente de pe loc, cu accelerări corecte și line înainte de a schimba treapta de viteză, cu o limită maximă în jurul a 100-110 km/h, acolo unde se poate, și un mers cât mai uniform sunt factori ce pot reduce cu 5-7% consumul de combustibil. Însumat, pentru cineva care circulă mult, asta poate însemna o economie echivalentă cu un plin de combustibil pe an, ceea ce nu este deloc puțin, mai ales la prețurile actuale.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Șoferii...
Tarifele RCA, plafonate la...

Economie importantă vei face și dacă verifici periodic presiunea în pneuri, dar și dacă circuli cu geamurile închise (păstrezi caracterul aerodinamic al mașinii) și folosești aerul condiționat în varianta economic.

Atunci când bugetul este suprasolicitat, fiecare economie contează, indiferent cât este de mică. Iar pentru a avea satisfacția efortului pe care-l faci, ia în calcul reducerile de costuri lunare, trimestriale și anuale, nu doar mărunțișul salvat o dată, și atunci ai să vezi că orice efort merită.


Despre autor:


Ultima actualizare: 15 Septembrie 2022 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.