Veste bună pentru posesorii de mașini. Oamenii de știință din Coreea au inventat o vopsea care astupă zgârieturile de pe mașini în doar 30 de minute la lumina soarelui.

Vopsea pentru zgârieturile mașinii care acționează în doar 30 de minute

Oamenii de știință din Coreea au realizat o vopsea pentru mașini care face ca în 30 de minute la lumina soarelui să dispară toate zgârieturile. Cel mai probabil fiecare mașină are undeva un mic semn de uzură din momentul în care am parcat sau chiar din trafic. Cât de mic nu ar fi, din punct de vedere estetic ne va deranja destul de mult și ne vom dori să „reparăm” această imperfecțiune. Echipa de la Institutul de Cercetare în Tehnologie Chimică din Coreea a găsit soluția perfectă pentru această problemă.

Aceștia au dezvoltat un material de acoperire transparent pentru automobile, care repară semnele în doar 30 de minute la lumină solară. Această vopsea este realizată de o rețea de polimeri pe bază de poliol acrilic. Acești polimeri se pot repara singuri datorită compoziției pe care o au și revin la starea lor inițială. În doar 30 de minute zgârieturile vor dispărea. Vopseaua nu va afecta nici culoarea mașinii deoarece aceasta este transparentă.

Vopseaua poate repara aceeași zgârietură de mai multe ori

Cercetătorii au făcu experiment pe un model de mașină cu o machetă. În momentul în care macheta a fost expusă la lumina soarelui de la amiază timp de 30 de minute, zgârietura a dispărut, iar suprafața mașinii s-a „regenerat”.

Pe piață deja există materiale autoregeneratoare pentru mașini, însă farmecul acesteia este în timp, necesită mai puțină energie pentru a fi reparată, iar rezultatul este obținut pe loc în timp de câteva săptămâni.

De asemenea, cercetătorii coreeni afirmă că vopseaua poate repara aceeași zgârietură de mai multe ori în același loc, față de alte vopsele care funcționează cu capsule de rășină care se sparg.

Vopseaua încă nu a fost lansată pe piață, însă urmează. Acest lucru va fi un plus atât pentru mecanicii de la service-urile auto, cât și pentru șoferi.

Citeste si:
Cum îți poți face mașina să arate mai bine: 6 îmbunătățiri de adus
Cum îți poți face mașina să...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 August 2022 - 04 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.