Auto 12 Octombrie 2021 13:04 de Advertorial

Turbina (denumită și turbosuflanta sau, mult mai simplu, turbo) este un agregat ce utilizează o parte din gazele de evacuare emise de motor, aflându-se sub acțiunea unei supape westagate.

Această piesă auto conferă o putere mult mai ridicată a motorului, o accelerare mai rapidă, un cuplu motor mai mare și contribuie în mod categoric la reducerea emisiilor poluante.

În prezent, prin adaptarea marilor producători auto mondiali la legile asociate protejării mediului înconjurător, din ce în ce mai multe mașini de ultimă generație ies pe porțile fabricii cu o turbină integrată în ansamblul motorului, indiferent dacă acestea sunt pe benzină sau pe motorină.

La fel ca orice alt element auto de sub capotă, poți avea grijă de buna funcționare a turbinei tale. Iată cum poți face acest lucru:

Evită punerea în mișcare a mașinii imediat după pornire

După pornirea motorului, timpul necesar pentru ca uleiul să ajungă la turbină este de aproximativ 4-12 secunde. Așadar, pentru a evita lipsa de lubrifiere a acestui agregat, este recomandat să amâni punerea imediată în mișcare a mașinii, după aprinderea motorului.

De asemenea, încearcă pe cât de mult să eviți accelerările bruște, după ce ai pornit din loc. Menține o turație la un nivel scăzut, în primele minute. Îți recomandăm să te asiguri în permanență că acul turometrului nu depășește pragul de 2500-3000 rotații pe minut.

Așteaptă ca uleiul să ajungă la temperatura de funcționare optimă

Proprietățile uleiului de motor diferă în funcție de temperatura la care se află acest lichid utilizat pentru lubrifierea turbinei. Atunci când este rece, asigură o vâscozitate mult mai ridicată, așadar, nu poate permite o lubrifiere optimă, cât timp temperatura sa nu ajunge la pragul indicat de funcționare.

Dacă nu deții un autoturism cu senzor pentru temperatura uleiului, te poți raporta la temperatura lichidului de răcire. Valoarea acestuia trebuie să ajungă la temperatura optimă de lucru (de obicei, în intervalul termic 85-95°C).

Mai așteaptă apoi pentru doar câteva minute, pentru ca și uleiul să ajungă la temperatura de funcționare optimă, astfel încât nivelul de lubrifiere a turbosuflantei să asigure protecție acestei piese, în condițiile funcționării sale la viteze foarte mari.

Evită pe cât posibil subturarea constantă a motorului

Dacă mergi cu motorul subturat, turbina se înfundă mult mai ușor, fapt ce va determina în timp degradarea acestui agregat de sub capota mașinii. Mersul în oraș generează un cadru propice pentru înfundarea turbinei.

De aceea, se recomandă o ieșire pe drum național o dată la câteva săptămâni, pentru ca turațiile ridicate (4000-6000 rotații pe minut) să înlăture depunerile de calamină din interiorul turbinei. Astfel, această piesă poate fi desfundată, iar durata sa de viață se poate îmbunătăți.

Citeste si:
Scumpiri la pompă din nou. Prețul carburanților a trecut de pragul...
Benzina şi motorina s-au...

Probleme cu turbina mașinii tale? Echipa Robnec are o experiență de peste 25 de ani în recondiționări turbine, oferind servicii variate pentru problemele tehnice asociate acestui agregat al motorului: diagnosticare turbină, recondiționare turbină, reparație și echilibrare computerizată.

Programează-te cu mașina pentru o vizită la Robnec, astfel încât să beneficiezi de asistență specializată, pentru remedierea oricărei situații cu care te confrunți. Află de la experții noștri de ce e mai avantajos sa repari turbinele și cum poți minimiza pe cât de mult posibil defectarea acestor piese auto, printr-un stil de condus prudent și utilizarea unor piese de calitate.


Despre autor:


Ultima actualizare: 12 Octombrie 2021 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.