Auto 20 Ianuarie 2021 17:51

Pentru că achiziționarea unui set de anvelope este o activitate aparent simplă, dar găsirea cauciucurilor perfecte pentru mașina ta poate reprezenta un proces dificil, ți-am pregătit în acest material principalele diferențe dintre tipurile de anvelope, pentru a te ajuta să comanzi cele mai bune cauciucuri. Iată, așadar, ce trebuie să știi.

Cum te va ajuta acest ghid de alegere a anvelopelor

Folosind cele mai bune anvelope create special pentru mașina ta te va ajuta să crești performanța acesteia și să te bucuri de o rulare în perfectă siguranță, indiferent de condițiile meteorologice.

Așa cum probabil știi deja, cauciucurile trebuie înlocuite o dată la trei sau patru ani, în funcție de gradul de uzură al acestora. Înainte să le alegi, trebuie să cunoști diferențele dintre anvelopele de iarnă, cele de vară și cele all season. În plus, e necesar să cunoști dimensiunile și specificațiile pe care aceste accesorii auto ar trebui să le aibă, în funcție de indicațiile producătorului auto, de nevoile tale, de zona în care locuiești și, implicit, de tipul de carosabil pe care obișnuiești să circuli cel mai des.

Acest ghid de alegere a anvelopelor îți va explica, pas cu pas, tot ce ai nevoie să știi în acest sens.

Anvelope de iarnă, anvelope de vară și all season - pe care le alegi?

Anvelopele se împart în trei mari categorii - cele de iarnă, cele pentru vară și cele all season. Alegerea unui set de anvelope all season te poate scuti de un drum la vulcanizare la fiecare schimbare de sezon, însă e bine să știi despre acest tip de cauciucuri că nu se va remarca în niciun fel în ceea ce privește performanța lor. Anvelopele de vară asigură manevrabilitate și frânare în siguranță pe suprafețele uscate sau umede, dar au o tracțiune slabă pe zăpadă. În schimb, anvelopele de iarnă au o tracțiune remarcabilă pe zăpadă, dar doar o capacitate de frânare echitabilă pe drumuri curate. Acestea din urmă au reprezentate pe lateral un simbol de munte și/sau fulgi de zăpadă, iar banda de rulare a acestora are mai multe striații decât celelalte două tipuri de anvelope.

Citeste si:
Ghidul jachetelor de primăvară: Cele mai frumoase 20 de modele cu...
Ghidul jachetelor de...

E foarte important să reții faptul că atunci când vrei să faci o comandă de anvelope de iarnă e indicat să le comanzi doar în seturi de câte patru, pentru a optimiza frânarea și manevrabilitatea mașinii în condiții grele de drum, ca cele din sezonul rece.

Cum „descifrezi” marcajele de pe flancul anvelopei

Înainte de toate, caută în manualul mașinii tale dimensiunile și specificațiile recomandate de producătorul auto.

De pildă, să presupunem că vrei să comanzi cauciucuri 245/45/R18 de la Anvelope Autobon. Primul număr inscripționat, 245, reprezintă lățimea anvelopei, exprimată în milimetri, măsurată de la un flanc la altul. Al doilea număr arată diametrul anvelopei, măsurat în inch, în cazul nostru fiind de 45. R18 este raportul dintre secțiunea transversală și lățimea anvelopei, exprimat procentual.

Citeste si:
De ce ar trebui să alegi anvelope all-season pentru camionul tău?
De ce ar trebui să alegi...

Pe lateralul cauciucului mai poți identifica indicele de sarcină al acestuia, care se referă la capacitatea portantă maximă, exprimată în kilograme. De obicei, indicele de sarcină este inscripționat imediat în dreapta valorii diametrului. De exemplu, indicele de sarcină 91 va însemna că poți transporta o greutate de până la 615 kg. Desigur, acest număr trebuie înmulțit cu 4. Clasele nominale de sarcină şi de viteză trebuie luate în considerare împreună la cumpărarea unei anvelope noi.

Clasa de viteză indică viteza maximă a unei anvelope atunci când este umflată corect şi utilizată în sarcină. Clasa de viteză este litera de la capătul flancului, după valoarea indicelui de sarcină. De exemplu, o anvelopă cu clasa de viteză V are o viteză maximă de 240 km/h.

Acum, că ai aflat cum îți alegi anvelopele perfecte pentru mașina ta, comandă un set nou și bucură-te de siguranță oriunde ai alege să conduci.

Citeste si:
3 sfaturi pentru alegerea celei mai bune folii de display pentru...
3 sfaturi pentru alegerea...

Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Ianuarie 2021 - 05 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.