Pe fondul acuzatiilor ce i se aduc, ciclistul american Floyd Landis, invingator in Turul Frantei, dar depistat pozitiv la testosteron, a dezmintit faptul ca s-a dopat, dar a admis ca s-a imbatat in seara dinaintea controlului. "Nu m-am dopat! Posibil sa mi se traga de la alcool. Potrivit unor studii, consumul de alcool poate duce la cresterea titrului de testosteron si epitestosteron. Oricum, victoria mea din Turul Frantei este exclusiv rezultatul anilor de antrenament si sacrificii", a declarat Landis ziaristilor americani, care, ironici, au comentat ca "este putin probabil ca o bauta inainte de cursa sa devina de acum o strategie pentru sportivii din disciplinele de rezistenta".

De altfel, aceiasi ziaristi au dezvaluit ca "in seara dinaintea etapei a 17-a a Turului Frantei, Landis a povestit ca a petrecut cu prieteni si membri ai echipei, pregatind etapa de munte cu doua beri si cel putin 4 pahare de whisky", care nu fac, totusi, parte din programul de pregatire obisnuit". Concret, Landis a spus ca a mers cu prietenii pe o terasa, unde a baut doua beri la halba, la dozator, dupa care, inainte de a pleca la hotel, un amic a scos o sticla de Jack Daniel's, din care ciclistul ar fi baut cel putin "patru gaturi", mergand apoi la culcare.

"UCI trebuie sa-si asume responsabilitatile"

Legat de acelasi subiect, presedintele Agentiei Mondiale Antidopaj (AMA), canadianul Dick Pound, este de parere ca Uniunea Ciclista Internationala (UCI) trebuie "sa-si asume responsabilitatile" in cazul de dopaj al invingatorului Turului ciclist al Frantei, americanul Floyd Landis. "Cazul Landis este o oportunitate pentru UCI de a face curatenie", a declarat Pound pentru ziarul francez "Le Monde". Din pacate, apreciaza presedintele AMA, nu se vede nicio schimbare in abordarea UCI fata de acest fenomen, "culpabilizand pe altii, in fata unei situatii in care este implicata deplin".

In plus, caracterizand situatia actuala din ciclism drept "dezastruoasa", Pound a reamintit ca alergatorii care s-au clasat pe locurile 2-5 in editia de anul trecut a Turului Frantei nu au putut lua startul anul acesta, din cauza implicarii in "Operatiunea Puerto".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.