Fostul numar 10 al echipei nationale de fotbal se lupta din greu sa faca fata in afaceri. Desi castigurile sale ca antrenor si jucator au fost destul de bune, "Maradona din Carpati" a facut imprumuturi mari in ultima perioada. Conform documentelor din arhiva electronica de garantii mobiliare, Hagi are un cont de 1,8 milioane de dolari americani blocat pentru ca l-a pus gaj la banca.

De asemenea, Hagi Sport SRL, firma celui mai bun fotbalist roman, are 1,5 milioane de euro datorie la banca. Aceeasi firma, prin care Gheorghe Hagi administreaza hotelul Iaki de la Mamaia, a fost la un moment dat in imposibilitatea de a-si plati factura la curentul electric. Furnizorul s-a dus la banca pentru recuperarea banilor, iar Hagi Sport SRL a achitat rate vreme de doi ani de zile. Societatea patronata de Hagi a incheiat anul 2004 in pierdere si cu datorii totale de peste 150 miliarde de lei.

Gheorghe Hagi a avut in ultimii ani unele probleme financiare pe care le-a rezolvat apeland la imprumuturi bancare. Hotelul sau din Mamaia a fost in imposibilitatea de a-si plati curentul electric. De asemenea, in ultima perioada, fosta mare glorie a fotbalului a facut un credit de 1,5 milioane de euro. Nimeni nu a stiut ca in perioada 2003-2004 "Maradona din Carpati" a avut probleme cu banii. La doi ani de la incheierea activitatii competitionale, sportivul a trebuit sa se imprumute pentru a-si dezvolta afacerile.

In anul 2002, Gheorghe Hagi era detinatorul contului 0401000414 COVR deschis la ING Bank - Sucursala Bucuresti. El a semnat la data de 17 decembrie 2002 un contract de gaj cu banca respectiva, pentru ca in februarie 2003 institutia financiara sa acorde un credit unei terte persoane si sa inscrie in Arhiva Electronica de Garantii Mobiliare contul fostului fotbalist.

Nu stim ce persoana fizica sau juridica a beneficiat de banii gajati de Gheorghe Hagi, dar este cert faptul ca banii nu au fost returnati bancii. Contul fostului numar 10 de la echipa nationala a Romaniei este in continuare afectat de gaj si va ramane asa pana la data de 17.12.2008.

Dator la curentul electric

Cu banii blocati in banca, Gheorghe Hagi nu avea cum sa isi ajute firma aflata in impas financiar. Societatea comerciala Hagi Sport SRL, care administreaza Hotelul Iaki din Mamaia, avea datorii mari la furnizorul de energie electrica.

Pe 15 iunie 2001, firma lui Hagi si Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice - Electrica Dobrogea SA au semnat contractul nr. 200284/2001. Nu stim la ce data au incetat platile facute in baza acestui contract, dar in septembrie 2004 FDFEE - Electrica Dobrogea a cesionat bancii datoria pe care o avea de recuperat de la firma lui Hagi.

Astfel, SC Hagi Sport SRL a ajuns datoare la Banca Comerciala Romana prin contractul de credit nr. 47/09.09.2004. Vreme de doi ani, compania marelui fotbalist a platit rate la banca pentru a achita datoria de la curentul electric. Pe 28 februarie 2006, datoriile lui Gheorghe Hagi la electricitate au fost stinse definitiv.

Imprumut la banca

Avand in vedere ca firma sa avea datorii la BCR, iar el avea contul gajat la ING Bank, Gheorghe Hagi s-a dus in 2004 la Banca Romana pentru Dezvoltare - Agentia Balada din Constanta. Acolo, fotbalistul a garantat cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare, creditul de 1,5 milioane de euro pe care Hagi Sport SRL l-a primit de la banca. imprumutul luat de aceasta firma se intinde pana in anul 2009, fiind primit in baza contractului nr. 139/08.11.2004 semnat intre banca si firma lui Hagi. Practic, imprumutul luat de firma de la BRD era acordat la numai doua luni de la momentul la care aceeasi firma devenise datoare la BCR.

Firma cu datorii uriase

Firma Hagi Sport SRL a incheiat anul 2004, conform Ministerului Finantelor Publice, cu o pierdere bruta de 4,6 miliarde de lei vechi. Aceasta contraperformanta a fost inregistrata in ciuda faptului ca veniturile totale ale companiei au fost de peste 55 miliarde de lei. in acelasi an, datoriile totale ale SRL-ului patronat de Hagi s-au ridicat la 153 miliarde de lei vechi, dupa ce in 2002 si 2003 aceleasi datorii oscilasera in jurul a 130 miliarde de lei.

Banii vin tot din sport

Daca afacerile nu par sa ii priasca, Gheorghe Hagi continua sa castige bine din sport. Din 2001 pana in 2006, el a scos din contractele de antrenor la echipele unde a activat circa 2,1 milioane de dolari, de peste 10 ori mai mult decat pierderea pe care hotelul sau a realizat-o in 2004. El mai este actionar la trei firme din Bucuresti. Am incercat vreme de o saptamana sa il intrebam pe Gheorghe Hagi despre aceste aspecte. El nu a putut fi contactat, persoanele care raspund pe telefonul domniei sale nu au putut sa ne ofere detalii despre aceste afaceri.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.