Fostul trezorier al Federatiei Cipriote de Fotbal (CFA), Spyros Marangos, care a formulat acuzatiile de coruptie in cazul Euro-2012, a declarat ca nu detine dovezi care sa-l vizeze pe presedintele FRF, Mircea Sandu.
Spyros Marangos a precizat, pentru ProSport , ca in declaratiile facute pana in prezent, in presa internationala, nu a oferit niciun nume si nici sume de bani si ca informatiile aparute in cotidianul italian Gazzetta dello Sport sau in alte publicatii in aceste zile reprezinta "minciuni si speculatii".

Intrebat daca presedintele FRF, Mircea Sandu, se face vinovat de ceva in acest caz, fostul responsabil al federatiei cipriote a raspuns: "Nu m-am exprimat niciodata la adresa dansului. Nu am zis nimic de Romania si nimic despre Mircea Sandu. Mai mult, e prieten bun cu Marios Lefkaritis (n.r. - presedintele Federatiei de Fotbal din Cipru) si ii salut pe amandoi prin intermediul dumneavoastra. Oameni deosebiti! Romania nu apare in dovezile pe care le am". [Romania, suspecta de coruptie in privinta atribuirii organizarii Euro 2012?]

Potrivit MEDIAFAX, Spyros Marangos a adaugat ca acuzatiile sale vizeaza Ucraina si patru oficiali ai UEFA si ca nu exista niciun roman intre acesti patru oficiali. Marangos, care a marturisit ca nu si-a dorit sa devina celebru in acest mod si ca a primit deja amenintari si el, si cei trei martori pe care ii are in acest caz, a precizat ca va continua sa lupte pana la capat si ca va prezenta dovezile pe care le detine doar in fata instantei.

"Ma voi lupta pana la capat. Exista un grup de germani, avocati si jurnalisti, care sunt gata sa vina in Cipru si sa preia tot cazul si dovezile! Mai vreau sa mai spun doar ca sunt amenintati si martorii mei, in numar de trei. Astept sa fiu dat in judecata de UEFA si, impreuna cu biroul de avocatura si cu martorii pe care ii am, ma voi prezenta la prima infatisare la tribunal, unde voi da si nume si voi spune tot ce s-a intamplat", a spus fostul oficial cipriot.

  • Spyros Marangos si-a mentinut, vineri, acuzatiile de coruptie in cazul Euro-2012, afirmand ca va furniza dovezi justitiei din tara sa

UEFA a anuntat, joi, ca va incepe proceduri legale impotriva lui Marangos daca acesta nu-si dovedeste acuzatiile. Insa, fostul oficial nu a fost impresionat. "Le-am spus celor de la UEFA ca nu am incredere in ei pentru a le da probele. Ma tem ca afacerea va fi «ingropata», pentru ca dovezile mele arata ca ei nu sunt de incredere. Voi prezenta dovezile justitiei cipriote", a declarat el, intr-o conferinta de presa organizata, vineri, la Nicosia, precizand ca nu va da "nimic nimanui" daca va fi actionat in justitie in alta tara.
Citeste si:
Mircea Sandu, fostul presedinte al FRF, trimis in judecata de DNA
Mircea Sandu, fostul...

Spyros Marangos, fost trezorier al Federatiei Cipriote de Fotbal, a lansat acuzatii potrivit carora s-ar fi dat sume importante de bani unor membri ai Comitetului Executiv al UEFA, pentru ca acestia sa voteze, in 2007, in favoarea candidaturii comune a Ucrainei si Poloniei, la organizarea Campionatului European de Fotbal 2012, defavorizand Italia.

Potrivit editiei de joi a cotidianului italian Gazzetta dello Sport, Marangos a declarat ca suma totala a afacerii este de 9,15 milioane de euro. El a precizat ca un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia si Ucraina in schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alti trei au primit cate doua milioane de euro pentru voturile lor. Fostul oficial sustine ca detine marturiile mai multor persoane care pot proba acuzatiile de coruptie si ca a incercat, fara succes, sa-i aduca la cunostinta presedintelui UEFA, Michel Platini, aceste informatii.

Citeste si:
Comisia de Apel le-a redus sanctiunile lui Blatter si Platini
Comisia de Apel le-a redus...

Plecand de la marturiile lui Marangos si pe baza investigatiilor proprii, Gazzetta dello Sport a incercat sa reconstituie scrutinul secret de la Cardiff, intocmind o harta a distributiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei harti, Anglia, Franta si Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia sa gazduiasca Euro-2012, iar Romania, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru si Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina si Polonia. Turcia si Germania (cu rosu) au votat una pentru Italia si cealalta pentru Ucraina-Polonia, insa nu este cunoscuta distributia exacta a votului.

Presedinte FRF, Mircea Sandu, reprezentantul Romaniei in Comitetul Executiv al UEFA, a respins acuzatiile cipriotului, precizand ca nu are niciun fel de probleme in legatura cu acest caz. Cu toate acestea, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, vineri, ca, in urma informatiilor aparute in presa internationala si preluate de mass-media din Romania, s-a sesizat "din oficiu" si face verificari privind "presupuse fapte de coruptie in urma carora, anumiti membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la atribuirea organizarii Campionatului european de fotbal din anul 2012, doua tari in detrimentul altei tari".

Citeste si:
Hugo, cel mai bun film la Gala National Board of Review 2011
Hugo, cel mai bun film la...

La randul ei, UEFA a anuntat, printr-un purtator de cuvant, ca a inceput demersurile pentru a deschide procedurile legale impotriva lui Spyros Marangos. "Suntem in curs de a declansa procedurile legale impotriva lui Marangos, pentru a proteja imaginea UEFA si pentru a-l forta sa ne arate ce dovezi are", a declarat purtatorul de cuvant al forului, Rob Faulkner.

Forul european i-a cerut lui Marangos sa prezinte dovezi in sprijinul afirmatiilor sale pana miercuri, 27 octombrie, insa cipriotul spune ca nu va face acest lucru decat in Cipru si numai in prezenta unui avocat si a reprezentantilor unei autoritati publice cipriote.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.