Presedintele FRF, Mircea Sandu, figureaza printre membrii Comitetului Executiv al UEFA banuiti ca ar fi primit bani pentru a sustine atribuirea Euro-2012 Poloniei si Ucrainei, dupa ce un fost responsabil al federatiei cipriote a acuzat ca patru persoane din C.Ex al forului european au fost mituite.

Pe baza marturiilor lui Spyros Marangos, fost trezorier al Federatiei Cipriote de Fotbal, cotidianul italian Gazzetta dello Sport a intocmit o harta a distributiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro 2012, scrie MEDIAFAX.

  • Conform acestei harti, Anglia, Franta si Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia sa gazduiasca Euro-2012, iar Romania, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru si Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina si Polonia. Turcia si Germania (cu rosu) au votat una pentru Italia si cealalta pentru Ucraina-Polonia, insa nu este cunoscuta distributia exacta a votului. Votul pentur desemnarea organizatoarei Euro-2012 a fost secret.

Marangos, care nu a precizat niciun nume, sustine ca dintre cei opt votanti in favoarea Ucrainei si Poloniei, patru au fost mituiti, detinand probe clare in acest sens, iar trei au votat corect. Un al optulea membru este banuit de coruptie, dar nu exista probe in acest sens.

  • Spyros Marangos a declarat ca un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia si Ucraina in schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alti trei au primit cate doua milioane de euro pentru voturile lor.

"In Germania se vorbeste si despre a cincea persoana, dar eu nu am dovezi", a spus Marangos.

Fostul oficial a precizat ca este dispus sa arate toate informatiile pe care le detine, dar in Cipru si numai in prezenta unui avocat si a unei autoritati publice cipriote.

"Personal, nu imi este teama. Vreau sa merg pana la capat. Dar mi-e teama pentru sotia mea, pentru copii, prieteni, martori, avocati si chiar pentru voi, jurnalistii", a adaugat Marangos.

Spyros Marangos a mai spus ca a inceput sa stranga informatii privind voturile pentru atribuirea organizarii Euro-2012, dupa ce a vazut ca exista "actiuni suspecte", inainte de desemnarea organizatoarei.

Citeste si:
Mircea Sandu, fostul presedinte al FRF, trimis in judecata de DNA
Mircea Sandu, fostul...

"Inainte de ziua votului au remarcat actiuni suspecte. Stiam ca Surkis (n.r. - presedintele federatiei ucrainene, Grigori Surkis) avea un obiectiv: sa obtina organizarea Euro-2012 cu orice pret. Si am inceput sa ma informez", a explicat Marangos.

  • Cei 12 membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat sunt Michel Platini (presedintele UEFA, Franta), Senes Erzik (Turcia), Geoffrey Thompson (Anglia), Angel Maria Villar (Spania), Gerard Mayer-Vorfelder (Germania), Manos Lefkaritis (Cipru), Gilberto Madail (Portugalia), Mathieu Sprengers (Olanda), Per-Ravn Omdal (Norvegia), Joseph Mifsud (Malta), Viaceslav Koloskov (Rusia) si Mircea Sandu (Romania).

Nu este prima data cand Marangos face acuzatii privind coruperea unor membri ai Comitetului Executiv al UEFA cu ocazia desemnarii organizatoarei Euro-2012.
Citeste si:
[VIDEO] Balotelli nu stie sa se imbrace singur
VIDEO  Balotelli nu stie sa...

La sfarsitul saptamanii trecute, el a declarat pentru cotidianul german Süddeutsche Zeitung ca atribuirea turneului final al Euro-2012 Poloniei si Ucrainei s-a facut in urma cumpararii de voturi si coruperii unor membri ai Comitetului Executiv al UEFA. Marangos a afirmat atunci ca detine marturiile mai multor persoane care au facut aceste acuzatii si ca a incercat, de mai multi ani, fara succes, sa-i aduca la cunostinta presedintelui UEFA aceste informatii.

Publicatia germana a notat ca a avut acces la aceste marturii, consemnate in scris, si ca detine numele persoanelor acuzate in aceasta afacere, una dintre acestea servind drept intermediar pentru cumpararea de voturi ale membrilor Comitetului Executiv si care a fost deja implicata intr-o afacere de coruptie in Europa de Est.

Marangos trebuia sa aiba, la sfarsitul lunii august, o intalnire cu Peter Limacher, seful Comisiei de disciplina a UEFA, insa acea intalnire a fost anulata cu patru zile inainte de termenul stabilit. Limacher a explicat, intr-un e-mail trimis lui Marangos, ca intalnirea a fost anulata "la cererea superiorilor sai".

Citeste si:
Eva Kaili a fost demisă din funcția de vicepreședintă a...
Eva Kaili a fost demisă din...

  • Pe 18 aprilie 2007, Campionatul European din 2012 a fost atribuit Ucrainei si Poloniei, candidatura celor doua tari primind opt voturi fata de cele patru atribuite candidaturii Italiei. Am mai existat o candidatura comuna, cea a Ungariei si Croatiei, care nu a primit niciun vot.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.