Comitetul Olimpic Palestinian a lansat o campanie vizand sanctionarea Israelului de catre instantele sportive internationale din cauza refuzului de a permite sportivilor palestinieni sa circule liber.

  • Diferendul a izbucnit in aceasta saptamana

Sase jucatori din echipa nationala palestiniana de fotbal originari din Gaza, care traiesc si joaca in Cisiordania ocupata, au fost retinuti "din motive de securitate" de catre autoritatile militare israeliene la frontiera dintre acest teritoriu si Iordania, ei fiind in drum spre Mauritania pentru un meci amical. Ei au fost inlocuiti in extremis de trei jucatori palestinieni evoluand in campionatul iordanian, iar meciul s-a incheiat cu scorul 0-0, relateaza MEDIAFAX.

Acest caz ar putea compromite anii de efort care au permis fotbalului palestinian sa progreseze considerabil, in special prin construirea in Cisiordania, la portile Ierusalimului, a unui stadion de 6.000 de locuri, unde Palestina a disputat primul sau meci international in 2008, contra Iordaniei, in prezenta presedintelui FIFA, Joseph Blatter.

Potrivit unui responsabil al securitatii israeliene, jucatorii originari din Gaza au omis sa prelungeasca un permis special ce le permite sa evolueze in Cisiordania "cu titlu umanitar".

"Jucatorii au ramas in Cisiordania ilegal, deoarece federatia palestiniana nu le-a prelungit permisele si cand au cerut sa plece in Iordania, accesul le-a fost refuzat din motive de securitate",
a declarat responsabilul de securitate, citat sub acoperirea anonimatului.

  • Socat de aceasta decizie, presedintele Comitetului Olimpic Palestinian, Jibril Rajoub, a dezgropat "securea razboiului".

"Vom lansa un razboi deschis impotriva ocupantului pentru a garanta libertatea miscarii jucatorilor palestinieni, a echipelor si a membrilor cluburilor, ceea ce ne va permite sa stabilim institutii sportive pe pamantul nostru"
, a declarat Rajoub, fost sef al securitatii Autoritatii Palestiniene a presedintelui Mahmoud Abbas.
Citeste si:
Laurențiu Reghecampf, sancționat de Comisia de Disciplină în...
Laurențiu Reghecampf,...

El s-a alaturat mai multor zeci de manifestanti in fata stadionului Faycal al-Husseini. "Cerem ca Israelul sa fie radiat din organizatiile sportive internationale", a declarat Rajoub, care conduce si federatia palestiniana de fotbal.

"Cand mi s-a spus ca nu pot merge in Mauritania, am fost foarte dezamagit, deoarece visul oricarui sportiv este sa poarte culorile tarii sale in strainatate", a declarat Suleiman al-Obeid, unul dintre cei sase sportivi.

El traieste de un an si jumatate in Cisiordania si nu s-a mai intors in Gaza pentru a-si vedea sotia si cei doi copii de teama de a nu primi interdictie sa revina la echipa.

Permisele acordate de Israel ii autorizeaza pe cei sase fotbalisti sa joace pentru echipa nationala. Teoretic, ei pot fi arestati si trimisi in Gaza daca joaca la echipe locale in Cisiordania.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Oficialii israelieni si palestinieni au incercat si au si reusit in ultimii ani sa disocieze fotbalul de conflictul din Orientul Mijlociu.

Palestina este afiliata la FIFA din 1998, desi teritoriile din Cisiordania si Gaza nu sunt inca independente.

In ciuda conflictului dintre Hamas, care a preluat violent controlul in Gaza in iunie 2007 si Autoritatea Palestiana a carei putere se limiteaza la Cisiordania, echipa nationala este formata din jucatori din cele doua teritorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.