Alegerile de pe 12 mai, de la Hotelul Turist, care vor desemna conducerea Federatiei Romane de Atletism pentru urmatorii patru ani, nasc pasiuni inclusiv pentru clasa politica de la noi! Si, cum Romania nu este tara tuturor posibilitatilor, ci tara in care orice este posibil, amestecul politicului in sport nu mai cunoaste nici macar limita bunului-simt. Zilele trecute, a fost facuta publica lista cu persoanele care s-au inscris pentru conducerea Federatiei.

Desi nimic nu ar mai trebui sa mire, dupa ce unul dintre vicepremieri a facut public faptul ca PD il va sustine pe Ion Sandu pentru functia de presedinte, nu poate sa nu surprinda o alta prezenta pedista pe lista pentru vicepresedinti. Este vorba despre secretarul de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, Paloma Petrescu, omul de casa al ministrului Mircea Miclea, dar si sefa invatamantului preuniversitar din Romania. Ce treaba are Paloma Petrescu cu atletismul este exact cam treaba pe care o are baba cu pusca, atata vreme cat stimata doamna nu numai ca nu a strans un pahar de transpiratie pe pista de atletism la viata ei, dar nici macar nu stie unde se afla sediul Federatiei si nici nu o cunoaste pe actuala presedinta, Iolanda Balas-Sötter!?!

Fara indoiala, mismasurile care se fac in spatele evenimentului de la 12 mai nu reusesc decat sa creasca temerile ca sportul romanesc este subjugat politicului, lucru devenit, deja, o normalitate a actualului guvern!

Cum se fac jocurile?

Paloma Petrescu este originara din Constanta, ea fiind una dintre cele mai fervente activiste ale PD-ului, cu multiple relatii in sferele de influenta ale actualei Puteri. Candidatura domniei-sale pentru functia de vicepresedinte al FR de Atletism este, mai degraba, o lovitura de imagine pentru Ilie Floroiu, candidat la functia de presedinte al Federatiei. Ambii, constanteni, fac jocurile pentru inlaturarea Iolandei Balas-Sötter si a lui Nicolae Marasescu, oameni care au avut, de-a lungul timpului, un sprijin constant din partea PSD-ului.

Numai ca Iolanda Balas si Nicolae Marasescu sunt oameni care au slujit atletismul romanesc cu devotament si valoare. Numirea pe cai politice a unor oameni doar pentru schimbarea altora este un grosolan atac la democratie, la spiritul sportului, in general. Mai mult, in interiorul Federatiei, exista anumiti indivizi care cauta sa denigreze numele grele ale atletismului autohton, invitand cluburile sa voteze impotriva actualei conduceri, urmand ca ulterior sa beneficieze de avantajele eventualei schimbari.

"Nu vreau sa mai comentez nimic! Mi-e sila de ceea ce se intampla, probabil ma voi da la o parte, dar o voi face atunci cand voi vrea eu! Este inacceptabil si revoltator ce se intampla. Daca asemenea lucruri s-ar intampla intr-o societate civilizata, Guvernul si-ar prezenta demisia! Cu siguranta, interesul este distrugerea atletismului romanesc, asa cum s-a intamplat si cu alte sporturi. Ceea ce ma doare, este ca nimeni nu a avut demnitatea sa-mi reproseze ceva in fata. Au actionat numai pe la spate, pe ascuns. Din fericire, insa, pentru mine, tot ceea ce am facut pentru sportul romanesc nu vor putea niciodata sa-mi fure. Sa vina Sandu ori Floroiu, ca ei au mari rezultate, ii cunoaste toata lumea atletismului mondial!", ne-a declarat, ieri, extrem de dezamagita, Iolanda Balas-Sötter.

Nu mai e Copos, dar e Marcel Popescu!

Surprizele nu se opresc aici. De pe lista cu candidaturile la vicepresedinti lipseste George Copos, omul care s-a aflat pana acum in aceasta postura, dar a aparut un alt candidat-surpriza, chestorul Marcel Popescu, presedintele lui CS Dinamo si actualul vicepresedinte al COSR.

"Domnul Copos si-ar mai fi dorit o candidatura, dar nu a mai avut cine sa-l propuna! Este normal, atata vreme cat, timp de patru ani, el nu a ajutat cu absolut nimic atletismul romanesc! Cat il priveste pe Marcel Popescu, acesta are tot dreptul sa candideze, fiind presedintele unui club care are legitimati atatia campioni olimpici, mondiali si europeni. Nu putem compara, in nici un caz, candidatura domnului Popescu cu aceea a Palomei Petrescu! Primul este om de sport, in timp ce stimata doamna nici nu cunoaste doua probe din acest sport. Ar fi inacceptabil ca Paloma Petrescu sa ocupe un post pe care ar trebui sa se afle Gabriela Szabo, Doina Melinte ori Sorin Matei, nume mari ale atletismului autohton", ne-a declarat, ieri, o persoana importanta din staff-ul FR de Atletism.

Vrea la FRA fiindca a practicat saritura in lungime!?

Probabil ca probblemele invatamantului preuniversitar romanesc s-au rezolvat in totalitate, iar timpul permite demnitarilor sa se ocupe si de alte treburi. Secretarul de stat in MEC, Paloma Petrescu, a confirmat, ieri, ca si-a depus candidatura pentru functia de vicepresedinte la FR de Atletism!

"Atletismul a fost si este unul din sporturile mele preferate. Am aceasta dorinta si din respect pentru atletul Ilie Flororiu, directorul clubului Farul, deoarece am avut cu dansul o foarte buna colaborare de-a lungul anilor. In acest mod voi putea influenta mai mult autoritatile locale constantene. Desi nu am ajuns la performante deosebite, am practicat cu placere saritura in lungime si viteza", a declarat Paloma Petrescu.

Ea este profesor de chimie si fost inspector scolar general pe municipiul Constanta. In functie de cum a batut vantul politic, actualul secretar de stat s-a vanturat si pe la PSD, si pe la PD si este buna prietena cu cumnata presedintelui Traian Basescu.