Social 7 August 2008 18:13
Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia a dispus marti trimiterea in judecata a unui numar de 10 persoane, cetateni romani si straini, pentru jefuirea siturilor arheologice din Muntii Orastiei si pentru implicare in traficarea bratarilor dacice, informeaza NewsIn.

Potrivit biroului de presa al institutiei mentionate, activitatea grupului s-a desfasurat intre 1998-2007, timp in care acestia au sustras si valorificat tezaure in valoare de peste 4 milioane de euro. Cei 10 inculpati sunt acuzati pentru efectuarea neautorizata de detectii si sapaturi in siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si santaj.

In sarcina inculpatilor s-a retinut ca, in perioada 1998 - 2007, s-au constituit in asociatii infractionale, care au desfasurat o activitate sistematica de detectii si sapaturi neautorizate in situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, in urma carora au sustras si valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piata neagra a antichitatilor (interna si internationala), care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural National.

In cursul urmaririi penale au fost recuperate 9 bratari spiralice din aur, in valoare de 3.850.800 de euro, aflate in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.

Urmarirea penala a fost efectuata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si organele politiei judiciare din cadrul IGPR Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural National, IPJ Alba si IPJ Hunedoara.

In dosarul „Comorile dacice” sunt judecate 13 persoane pentru detectii si sapaturi neautorizate in situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia si sustragerea a doua tezaure alcatuite din 15 bratari dacice de aur. In timpul procesului, Ministerul Culturii si Cultelor, care este parte civila, a majorat, in aprilie 2008, suma solicitata drept despagubiri de al 1,5 milioane de euro, la aproape 6,6 milioane de euro.

Momentan, din cele 15 bratari dacice date in urmarire internationala, au fost readuse 9, in patrimoniul national. Bratarile, se pare, au fost furate in anii 2000 si 2001.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.