Social 6 August 2008 13:53
Sunt mai putin fertili, au inceput sa fie obsedati de kilogramele in plus si sunt mai deloc luati in seama in postura de parinti. Nu este de mirare ca barbatii moderni sunt foarte confuzi cu privire la identitatea lor, in societatea moderna.

“Deprimati, oprimati, criticati: sunt barbatii noile femei?”, titreaza publicatia The Observer, intr-un articol recent.

Daca ultimele studii de sociologie arata ceva, este vorba despre faptul ca barbatul Secolului 21 se confrunta cu "o situatie disperata".

"Un studiu dat publicitatii in Marea Britanie, in iunie, dezvaluia faptul ca numarul barbatilor care merg la psiholog pentru a-si rezolva probemele de impotenta s-a marit cu 40%. Recent, un alt studiu a aratat ca si calitatea spermei barbatilor a scazut"
, observa Elizabeth Day, jurnalista la The Observer.

Dar nu este vorba doar despre biologie, barbatii se afunda si in rolurile traditional atribuite femeilor, vor sa arate bine, sa se imbrace bine, isi fac operatii estetice, iar cercetatorii de la Harvard au descoperit ca o patrime dintre persoanele care sufera de anorexie sunt barbati.

Barbatii par foarte dezorientati, nu mai stiu cine sunt si nu mai au scopuri. Si cum tot mai multi incep sa se simta deziluzionati si inutili este corect sa ne gandim ca barbatii reprezinta noua categorie oprimata? Si daca da, cine e de vina?

Sunt critici care observa ca mesajele feministe ale ultimelor decenii au influentat modalitatea de gandire a femeilor, iar fetele au devenit competitoarele barbatilor in aproape orice domeniu. Un studiu din Marea Britanie care a avut ca subiecti copii de pana la 11 ani, arata ca "fetitele folosesc mai multe cuvinte, vorbesc mai fluent, mai corect si cu mai putine greseli” si ca de asemenea, acestea obtin note mai mari la scoala.

Oare aceste observatii pe care le fac sociologii se potrivesc cu experientele de zi cu zi ale barbatior obisnuititi? “Nu stiu daca ma simt oprimat, dar exista senzatia aia ca femeile vorbesc de multe ori foarte critic despre noi”, spune un tanar avocat britanic, de 32 de ani. Acesta s-a plans ca i s-a intamplat ca femeile care ii sunt colege la birou, sa exclame in sens dezaprobator si foarte critic: Barbatii! Toti sunt absolut inutili, nu e de mirare ca nu reusesc sa isi termine treaba la timp”.

Barbatii ca ‘victime’

Poate ca aparitia a tot mai multe miscari de barbati, care inainte nu erau deloc la moda si ale caror mesaje pareau chiar inutile, nu este deloc intamplatoare.

Barbatii care fac parte din astfel de miscari se concentreaza asupra felului in care societatea decostruieste imaginea traditionala a masculinitatii, nu sunt de acord cu pozitiile feministe care argumenteaza ca barbatii ocupa un loc privilegiat in cadrul societatii si afirma ca barbatii si femeile sunt dezavantajati in mod egal, sau poate ca barbatii chiar mai mult, din cauza presiunilor foarte mari care se manifesta inca din copilarie, cand li se cere in mod imperativ sa devina oameni de success si sa castige bine.

De asemenea, barbatii din astfel de miscari sustin lupta pentru drepturile lor parentale si considera ca nu le sunt respectatea drepturile de parinti, accesul la cresterea si ingrijirea copiilor si de asemenea considera ca nu au parte de procese corecte, in cazurile de violenta domestica, atunci cand femeile sunt agresoarele, arata Elin Rossi, in studiul “Backlash: Angry men’s movements”.

Un alt studiu dat publicitatii luna aceasta cu privire la statutul barbatilor britanici, arata ca acestia sunt cei mai dezavantajati din toata Europa, in ceea ce priveste legea si drepturile parentale si ca sunt priviti ca nepotriviti pentru a-si exercita drepturile de parinti.

Situatia este similara si in Romania, unde, de cele mai multe ori, judecatorii decid ca cei mici sa ramana cu mama, in cazul proceselor de divort, motiv pentru care au aparut grupari precum Asociatia Nationala a Tatilor din Romania. “(A.N.T.R.) va propune sa ne unim fortele pentru a putea ca impreuna sa dovedim ca suntem responsabili si constienti de aportul nostru firesc la cresterea si educarea copiilor. Dupa cum bine stiti, in societatea actuala, mamele au prioritate… Ceea ce nu ne impiedica sa militam pentru viitorul copiilor nostri”, sustin barbatii romani care fac parte din aceasta miscare.

Responsabiliatea pentru noua pozitie a barbatilor este pusa in seama miscarilor de femei, care potrivit Institutului pentru studiul masculinitatii din Australia, “reprezinta noua elita”, in timp ce barbatii sunt mentinuti intre limitarile indentitatii de persoana care aduce banii in casa.

Dar toate acestea conteaza atunci cand ne gandim ca barbatii ocupa cele mai importante pozitii in societate si este oare just sa credem ca anxietatile pe care le resimt mai multi barbatii din tarile dezvoltate se potrivesc cu statutul pe care il ocupa barbatii din intreaga lume?


“Ar putea fi adevarat”
, considera jurnalista de la The Observer. Totusi, potrivit expertilor, barbatii si femeile ar trebui sa se completeze si nu sa se limiteze unii pe ceilalti. “Nu am crezut niciodata in separarea metaforica Marte/Venus. Suntem toti oameni”, sustine Susan Pinker, experta in domeniul socilogiei, intervievata de The Observer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.