Social 4 August 2008 03:48
Pentru a-i ajuta pe elevii care vor sa faca facultatea in strainatate, trei licee de stat din Romania vor organiza, din 2011, examenul de Bacalaureat International (BI), care, desi nu este recunoscut de toate universitatile, are o arie de acceptare mult mai mare decat bacalaureatul romanesc.

Cele trei licee care au primit acordul pentru inceperea programului de organizare a BI sunt Colegiul National "Mircea cel Batran" din Ramnicu Valcea, Liceul Pedagogic "Matei Basarab" din Slobozia si Colegiul National "Barbu Stirbei" din Calarasi. Astfel, in toamna, in cele trei licee vor incepe programe pilot, iar din 2009-2010, daca primesc acreditare, se va putea incepe organizarea examenului de BI.
In Romania, BI este organizat, deja, de doua licee particulare din Capitala: Scoala Americana, din 1997, si Scoala Internationala "Mark Twain", din 2006.

"Desi tara noastra echivaleaza orice diploma de bacalaureat obtinuta in Uniunea Europeana, in prezent, 21 dintre cele 27 de state membre UE nu accepta dipoma romaneasca ca suficienta pentru inscrierea la institutiile de invatamant superior. Solutia Bacalaureatului International nu este, insa, nici ea o conditie suficienta pentru a intra la orice universitate din Europa", a declarat, pentru NewsIn, directorul Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED), prof.univ.dr. Sanda Marina Badulescu.

In prezent, elevii romani care vor sa urmeze studii superioare in strainatate trebuie sa sustina numeroase examene, pentru a-si echivala, astfel, diploma de bacalaureat, in functie de tara in care vor sa studieze. "La marea majoritate a universitatilor europene se organizeaza concurs de dosare, dar examenul de bacalaureat este extrem de dificil. In Franta, de pilda, exista un examen specializat in functie de profil, dar si unul general, necesar pentru admiterea la facultate, la care, insa, promoveaza anual 40 la suta dintre candidati. Iar elevii romani trebuie sa sustina acest examen daca vor sa candideze la universitatile franceze. Cu BI, ar avea, categoric, mai multe sanse de reusita", a precizat directorul CNRED.

In Europa, acceptarea diplomei BI si, implicit, inscrierea pentru admiterea la facultate in baza acestui document difera in functie de tara sau de universitate.

Astfel, ministerele Educatiei din Franta si Marea Britanie recunosc diploma BI, dar recomanda ca elevii sa se intereseze daca si universitatea la care vor sa candideze accepta sau nu aceasta diploma.
Austria nu echivaleaza imediat diploma BI, ci numai dupa analizarea unui dosar de echivalare.
In Olanda si Suedia, diploma BI nu este suficienta pentru inscrierea la admirere, fiind necesare si alte certificate.

Germania are un algoritm propriu de calcul al proportiei in care BI conteaza in admiterea la universitate si, pentru aceasta, a fost infiintat un consiliu de supervizare al scolilor. Acesta pastreaza permanent contactul cu International Baccalaureate Organisation (IBO), organizatia care coordoneaza diplomele BI, pentru a fi la curent cu modificarile care au loc in procedura de acordare a diplomelor.

Bacalaureatul International este un program initiat de o organizatie non profit, fondata in 1968, care numara, pana in prezent, peste 2.300 de scoli acreditate in 129 de tari. Diploma BI acordata la Geneva este recunoscuta de ministerele educatiei din majoritatea tarilor europene, in urma Conferintelor Ministrilor Educatiei. Diferenta majora intre BI si bacalaureatul romanesc este ca, pentru a putea fi examinati, elevii trebuie sa urmeze, timp de doi ani, cursuri speciale, in limba engleza, iar programele scolare sunt complet diferite de cele nationale, fiind concepute de IBO. La examen for fi prezenti numai evaluatori externi.

Scolile care vor sa organizeze BI trebuie sa investeasca aproximativ 40.000 euro pentru inceperea programului. Anual, liceele trebuie sa plateasca taxe de peste 7.000 euro, iar elevii trebuie sa achite 450 euro pentru a participa la acest examen. Ministerul Educatiei a rezervat, anul acesta, aproape patru milioane de euro pentru introducerea programelor BI in 100 de institutii din invatamantul preuniversitar public din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.