Social 4 August 2008 02:40
Alpinistul roman Alex Gavan a revenit in tara pe 2 august, dupa ce a escaladat varful Makalu de 8.463 metri din muntii Himalaya, considerat unul dintre cei mai dificil de urcat munti.

Pe 12 mai, ora 14.00, ora Nepalului, alpinistul si fotograful roman Alex Gavan a reusit escaladarea muntelui Makalu (8.463 m), dupa o ascensiune de zece ore facuta de la altitudinea de 7.800 m. Varful Makalu, (Marele Negru) cu o inaltime de 8.463 m, aflat la granita dintre Nepal si Tibet, este al cincilea varf din lume ca inaltime. Expeditia a fost prima tentativa romaneasca de a atinge acest varf aflat in cei mai periculosi munti, Muntii Himalaya.

Ascensiunea a fost mult mai rapida decat era programata initial. Pentru escaladarea unui varf de 8.500 de metri perioada de aclimatizare este de aproximativ cinci saptamani. Alex Gavan a atins varful la exact douazeci de zile dupa ce a ajuns in Tabara de Baza la 4700 m. In aceasta expeditie Alex Gavan a pornit cu Mihnea Radulescu, alpinist cu o bogata experienta castigata in Carpati, Caucaz si Alpi. Datorita unor probleme legate de aclimatizare, Mihnea a abandonat ascensiunea la 6.800 m (Tabara Doi).

Ramas singur pentru a stabili celelalte doua tabere superioare, Alex Gavan a efectuat o ascensiune rapida de la altitudinea de 7400 m cu un bivuac la 7800 m. Regiunea superioara a traseului urmeaza o fata stancoasa de munte, inclinata la 45 de grade, cu pasaje scurte la 70 de grade, cu escalada mixta de gheata/zapada inghetata/stanca. Varful este atat de ingust, incat Gavan a trebuit sa se opreasca la o jumatate de metru sub el pentru a nu deranja si prabusi sensibila formatiune de zapada de pe varf .

Alex isi propune inca o tentativa pe Gasherbrum 2 (8035 m). Este a doua intalnire pe care o are cu acest munte, pe care a incercat sa il urce si in 2007, dar a fost nevoit sa se retraga de la 6900 m din cauza riscului ridicat de avalansa. Alpinistul va escalada muntele alaturi de alpinistii italieni Gloria Brighenti si Simone La Terra, cu care se va intalni direct in Pakistan. Daca totul merge conform planului, Alex va incerca o ascensiune rapida din Tabara de baza de la 5.000 m catre varf.

La doar 26 de ani, alpinistul a atins varfurile a trei optmiari in mai putin de doi ani. Ascensiunile au fost efectuate fara serpasi sau oxigen suplimentar.

Este a treia oara consecutiv cand Alex Gavan reuseste o ascensiune in "Zona Mortii" ( zona la peste 7500 m, in care corpul uman nu se mai poate aclimatiza). In 2006, la 24 de ani, odata cu ascensiunea muntelui Cho Oyu (8201m, al saselea gigant al lumii), Alex Gavan devenea cel mai tanar alpinist roman care a urcat un varf de peste 8000 de metri. La doar zece luni dupa aceasta, pe 30 iunie 2007, Alex Gavan a urcat in premiera romaneasca dificilul Gasherbrum 1 (8068m), din Pakistan, reusind in acelasi timp si prima ascensiune in stil alpin pe un varf de peste 8000 de metri a unui roman.

Pentru acesta realizare, Alex a fost numit de Federatia Romana de Alpinism si Escalada "Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine", alaturi de Horia Colibasanu (pentru prima ascensiune romaneasca a varfului Dhaulagiri). In ascensiunile sale, Alex nu foloseste oxigen suplimentar si nu primeste ajutorul serpasilor.

Varful Makalu a fost urcat prima data in 1955 de catre o echipa de alpinisti francezi si doar 5 din primele 16 tentative de a-l escalada au avut succes.

Makalu, varf in partea centrala a muntilor Himalaya, la granita dintre China si Nepal, este al cincilea varf din lume ca inaltime si este situat la o distanta de 22 de kilometri de Everest. El are doua varfuri auxiliare : Kangchungtse, cu o inaltime de 7.678 metri, si Chomo Lonzo, care masoara 7.818 de metri. Cele doua varfuri auxiliare comunica printr-o sa ingusta si sunt situate la nord-vest si respectiv la nord-est de varful principal. Ascensiunea pe Makalu este considerata una din cele mai periculoase din lume.

In lume sunt 14 varfuri de peste 8000 de metri, cu o inaltime intre 8012m (Sisha Pangma) si 8850m (Everest). Toate aceste varfuri de afla in Asia Centrala, in regiunile de granita dintre Nepal, India, Pakistan si China, in muntii Himalaya si Karakorum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.