• Ministrul mediului, Sulfina Barbu, l-a acuzat ieri pe Aurel Constantin Ilie, unul dintre predecesorii ei, ca i-a oferit sotiei sale monopolul contractelor de refacere a digurilor din Romania.

• Firma Aquaproiect, al carei actionar majoritar este Leontina Ilie - consoarta fostului ministru al mediului Aurel Constantin Ilie - a obtinut, in perioada 2000-2004, 133 de contracte pentru lucrari hidrotehnice, inclusiv in judetul Timis, lovit acum de inundatii.

• Valoarea totala a lucrarilor se ridica la 136,9 miliarde lei.

• Din cele 133 de contracte, doar 25 au fost obtinute legal. Restul de 108, insumind 98 miliarde lei, au fost obtinute fara licitatii.

• A fost nevoie ca un intreg judet sa fie acoperit de ape pentru a afla ca, in Romania mileniului III, un ministru a oferit nevestei sale contracte de stat in valoare de 137 de miliarde de lei

Inundatiile au scos la iveala afacerile fostului ministru al mediului, Aurel Constantin Ilie

Firma sotiei fostului ministru al mediului Aurel Constantin Ilie a cistigat in mod suspect majoritatea licitatiilor pentru proiecte de amenajari hidrotehnice (diguri, regularizari cursuri de apa, amenajari de albii etc.), inclusiv in zonele afectate de inundatii din judetul Timis. Dezvaluirea a fost facuta ieri de ministrul mediului, Sulfina Barbu, care a anuntat ca firma respectiva a primit aproape 137 de miliarde de lei din bani publici; dintre acestia, doar o treime au fost cistigati pe cai licite, restul fiind atribuiti prin diverse mijloace in legatura cu care exista suspiciuni de incorectitudine.

Ministrul mediului a continuat ieri seria dezvaluirilor in ceea ce priveste activitatea predecesorilor sai. Sulfina Barbu l-a acuzat ieri pe Aurel Constantin Ilie care, prin intermediul firmei la care sotia sa era actionar principal - Aquaproiect, a monopolizat contractele de refacere a digurilor din Romania. Alaturi de firma la care Leontina Ilie este actionar majoritar, Sulfina Barbu a indicat si societatile REPCON Oradea si APASCO. "Am facut o analiza a contractelor si a valorii acestora intre 2000-2004 si am observat ca firma Aquaproiect e prezenta cu o frecventa coplesitoare la capitolul lucrari hidrotehnice", a declarat Sulfina Barbu.

Dupa Aquaproiect a venit potopul

Potrivit afirmatiilor lui Aurel Pana, directorul Administratiei Nationale Apele Romane, firma Aquaproiect s-a ocupat de proiectarea mai multor lucrari in toate bazinele hidrografice din tara, inclusiv in cel al Timisului, afectat de recentele inundatii.
Astfel, potrivit celor constatate de expertii ministerului, in aceasta perioada Aquaproiect a obtinut 133 de contracte, insumind 136,9 miliarde de lei, pentru lucrari hidrotehnice inclusiv in judetul Timis.

Dintre acestea, numai 25 de contracte, care totalizeaza 38 de miliarde de lei, au fost obtinute in urma unor licitatii, 63 de contracte, insumind 78 de miliarde de lei, au fost obtinute prin negociere cu o singura oferta, 45 de contracte, in valoare de 20 de miliarde de lei, prin cerere de oferta", a spus Barbu. "Dupa incheierea anchetei vom putea trage concluzii clare", a conchis ministrul mediului.

Bani pentru lucrari neefectuate

Firma Aquaproiect respinge insa acuzatiile aduse de ministrul mediului. "Nu am obtinut nici un contract de proiectare de diguri cu incalcarea legii", a declarat Liliana Dragan, directorul general al Aquaproiect.
Suspiciuni planeaza si asupra firmelor Apasco si Repcon Oradea. Aurel Pana, director general la Regia Apele Romane, spune ca aceste firme sint prezente in toate zonele geografice unde s-au efectuat lucrari specifice.

Pana a dat asigurari ca, pina la sfirsitul acestei saptamini, va face publice rezultatele anchetei desfasurate in regia pe care o conduce. Pana a declarat ca se pare ca unele firme au reusit sa obtina ilicit bani publici folosindu-se de "procesele-verbale de calamitate". Astfel, societatile care facusera deja unele lucrari hidrotehnice cereau din nou bani de la bugetul de stat, pretextind false avarii la respectivele obiective.

20 de milioane de euro, refacerea a patru localitati

Pentru evacuarea apei de pe terenurile agricole, Ministerul Agriculturii a solicitat efectuarea unor brese controlate in zidul digului de pe Timis. "Lucrarea nu se poate realiza decit daca exista o diferenta de nivel de 20 de centimetri intre nivelul apei din albia riului si nivelul apei din terenurile inundate", a spus ministrul mediului.

Consiliul Judetean Timis a anuntat ieri ca se pregateste sa refaca din temelii patru localitati afectate de inundatii - Ionel, Otelec, Cruceni si Foeni - unde aproape toate imobilele au fost distruse, primele estimari ale autoritatilor aratind ca pentru reconstructia locuintelor ar fi necesari 20 de milioane de euro.

La rindul sau, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a anuntat ca va redirectiona fonduri de 150 miliarde lei alocate pentru constructia de locuinte sociale prin folosirea unor tehnologii noi pentru refacerea locuintelor din localitatile afectate de inundatii.

AUREL CONSTANTIN ILIE

• Data si locul nasterii: 19 mai 1946, Buzau
• Stare civila: casatorit, 2 copii
• Studii:
1970 - absolvent al Institutului de Constructii Bucuresti
1974 - doctor in hidraulica si hidrologie
1992-1996 - ministru al Apelor, Padurilor si Protectiei mediului
1996-2000 - senator PDSR
2000-2004 - deputat PSD
2000-2001 - ministru al Apelor, Padurilor si Protectiei mediului
2001-ianuarie 2004 - ambasador al Romaniei la Moscova
ianuarie 2004-decembrie 2004 - consilier al presedintelui Ion Iliescu pe probleme de mediu


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.