Social 30 Iulie 2008 13:19
Aproximativ 1.900 de persoane din 17 localitati vasluiene situate pe Valea Prutului, in judetul Vaslui, si sute de case sunt in pericol dupa ce debitul raului Prut a crescut in ultimile zile in urma deversarii barajului Stanca Costesti din judetul Botosani, transmite corespondentul NewsIn.

Autoritatile vasluiene sunt in alerta, monitorizeaza atent situatia si au stabilit masurile ce ar trebui luate in cazul unor inundatii.

“Se asteapta un debit de 1.000 metri cubi pe secunda, ceea ce inseamna ca vor exista repercusiuni si asupra judetului Vaslui, deoarece barajul de la Stanca Costesti este proiectat pentru o deversare a apelor cu nu mai mult de 950 mc/s. Daca se va atinge aceasta cota, va exista un pericol cert de inundatii si la noi. S-a intocmit o evaluare a situatiei din zona, numar de locuitori, de animale si de case, pentru a sti exact cum sa actionam in caz de inundatii. Trebuie sa stim cu totii exact locul de evacuare a oamenilor in caz ca se vor amenaja tabere de refugiati. Avem timp de pregatire, avem posibilitatea de a preintampina catastrofa”, a declarat suprefectul judetului, Sergiu Marian.

Comitetele locale pentru situatii de urgenta din comunele tranzitate de raul Prut au fost instituite si vor interveni alaturi de echipajele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului (ISUJ) Vaslui, in gestionarea eventualei crize.

Potrivit Directiei Apelor Prut, din acumularea Stanca-Costesti au inceput, marti seara, deversari cu un debit de 850 mc/s, in conditiile in care 15 localitati din imediata apropiere a Prutului pot rezista la un debit maximum de 750 mc/s. Din acest motiv, autoritatile iesene au fost atentionate sa inceapa evacuarea si din cele sapte localitati din a doua zona de risc, insumand circa 6.000 de persoane, lucru care nu a fost dispus inca de prefectul Marius Bodea.

La barajul de la Stanca Costesti sunt asteptati, astazi, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Internelor, Cristian David. Membrii Guvernului vor fi insotiti de secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Lucia Varga si de experti in domeniul hidrotehnic.

Intr-o declaratie facuta in aceasta dimineata, ministrul mediului, Attila Korodi, a aratat ca se poarta negocieri cu Republica Moldova in ceea ce priveste debitele deversate la Stanca Costesti, partea moldoveana solicitand deversarea unor cantitati mai mari de apa.

"Din aceasta cauza exista aceasta diferenta si permanenta negociere. De ce revenim periodic? Pentru ca periodic analizam datele care sunt in amonte de baraj si debitele din baraj si-atunci facem corectii si discutii tehnice. Eu sper, si ceea ce doresc si este o dorinta ferma, ca sa reusim sa mentinem acele debite care in aval inspre judetul Iasi, judetul Vaslui sa ofere siguranta", a spus ministrul, referindu-se la faptul ca Romania trebuie sa ofere siguranta localitatilor din aval de Stanca Costesti.

"Desigur, pentru noi e foarte important ca, in aval, partea romaneasca are mai multa zona de ses, o zona in care daca sunt ape mari poate sa aiba un risc mai mare de inundatii, dar ceea ce este in amonte nu putem sa spunem ca pentru Republica Moldova este o problema din sensul inundarii unor localitati, pentru ca apa acolo este deja stabilizata si ceea ce s-a intamplat deja s-a intamplat", a precizat Korody.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.