O echipa formata din opt arheologi satmareni s-a intors in weekendul trecut incarcata de glorie si de dovezi dacice de la Malaya Kopanya, localitate aflata la 20 de kilometri de granita de nord a Romaniei. Aici s-a descoperit cea mai mare necropola dacica de pana acum, datand din vremea lui Burebista.

Bijuterii, fibule (n.r.- un fel de brose care tineau mantaua), catarame, inele si verigi, reperate in mormintele de femei, dar si arme spectaculoase, precum spade indoite, fica (un fel de sabie cu un singur tais), pinteni, varfuri de lance culese din mormintele barbatilor sunt „capturile“ cu care se lauda pentru MEDIAFAX Robert Gindele, seful echipei si totodata responsabilul sectiei Arheologie din cadrul Muzeului Judetean Satu Mare.

„Cetatea dacica se afla pe un deal situat chiar langa Tisa. Am incercat sa identificam un loc care ar putea fi bun pentru inmormantari, iar acesta s-a dovedit chiar dealul de langa cetate“, detaliaza Gindele pentru Cotidianul peripetia din spatele descoperirii. Impreuna cu alti patru colegi ucraineni, cercetatorii ardeleni au facut si alte investigatii cu detectorul de metale inca din 2003, cand au gasit cateva morminte dispersate.

„Nu am dat insa de necropola mare si aveam doar o banuiala ca acolo s-ar afla un intreg cimitir. Anul acesta, colegii de peste Tisa au descoperit o suprafata mai mare si am mers si noi. Am inceput cercetarile si, practic, materialul a inceput sa se scurga din pamant“, continua Gindele.