Social 30 Iulie 2008 03:39
Andrada Ianus, proaspata castigatoare a unei medalii de aur si a unui premiu special la Olimpiada Internationala de Fizica desfasurata la Hanoi, in Vietnam, este asteptata miine dimineata la aeroport de familie, prieteni, profesori si oficialitati ale MEC.

Olimpiada Internationala de Fizica este cel mai important concurs in domeniu si aduna cele mai luminate minti, inclusiv pe cele ale unor profesori straluciti. "Este recunoscut faptul ca cine a luat o medalie la acest concurs devine un nume in domeniul fizicii. Face cinste tarii si comunitatii stiintifice un astfel de rezultat, exceptional in opinia tuturor", a spus Andu Ouatu, profesorul ei de Fizica de la Colegiul National din Iasi, scoala pe care Andrada tocmai a terminat-o. La a 39-a olimpiada internationala ce a avut loc in Vietnam, la Hanoi, au participat elevi de la peste 350 de colegii din 82 de tari.

VOCATIE. Profesorul "micutei Einstein" spune ca Andrada are un talent extraordinar in domeniul fizicii, ea fiind o rasfatata a premiilor inca din clasa a VIII-a. Insa cele mai bune rezultate le-a obtinut in clasa a X-a si a XI-a, cind a luat medalii de argint. Andrada s-a remarcat inca din clasa a X-a, cind a reusit sa intre in lotul olimpic de fizica. "A muncit foarte mult, a trebuit sa lucreze in plus fata de colegi, pentru ca in clasa a X-a a trebuit sa invete si materia pentru a XI-a si a XII-a. Am facut impreuna ore suplimentare, dar a fost usor, pentru ca este o eleva extraordinara. Daca ii spui o singura data, ea pricepe si retine imediat, chiar dezvolta ideea respectiva", spune profesorul Andu Ouatu.

Parintii fetei au marturisit ca au plins de bucurie la aflarea rezultatului exceptional obtinut de fiica lor la Hanoi, chiar li s-a facut rau de emotie, motiv pentru care au luat medicamente ca sa-si revina.

PRECOCE. Pentru a ajunge la acest rezultat, Andrada a trebuit sa munceasca foarte mult. Ea a lucrat zilnic trei-patru ore la fizica, iar in perioadele de concurs si pina la zece ore. Succesul ei a fost posibil si prin sacrificii, iar vacanta care o asteapta va fi foarte scurta, pentru ca, la sfirsitul lui august, trebuie sa fie prezenta la Universitatea Jacobs din Bremen, unde va fi studenta. "Este un copil deosebit, precoce, care intotdeauna s-a descurcat la scoala singura, pentru ca noi nu ne-am implicat deloc. Mergeam la sedinte, iar alti parinti se plingeau ca elevii, copiii lor, nu au timp pentru teme, pe cind Ama avea timp liber la dispozitie", povesteste mama sa, Mariana, care, ca si tatal fetei, Gelu, lucreaza in mediul universitar. Ama, asa cum o alinta parintii inca de cind avea 1 an si jumatate, pentru ca asa isi pronunta fetita numele, s-a manifestat precoce: la 7 luni reactiona la diversi stimuli, incercind un soi de conversatie, la 2 ani stia deja literele si memora poezii, iar din clasa I a invatat foarte bine toate obiectele. Un rol in educatie l-a avut bunica sa, care a vorbit intotdeauna cu fetita. Nimeni nu i-a facut temele si nici n-a ajutat-o. "A cintat la pian din clasa a IV-a si inca de atunci avea o personalitate puternica, incerca sa coordoneze jocurile. La citiva anisori rezolva cuburi complicate cu imagini din povesti", isi amintesc parintii. In clasa a VII-a, a indragit fizica. Ajungea acasa si le arata parintilor experientele pe care le facea. "Stia inca de la 3 ani raspunsurile la concursurile de cultura generala la televizor si avea un deosebit simt practic. Pentru a procura ceva de la bunicul, i-a spus ca, daca ii va da ce-si doreste, il va recompensa cu un milion de lei. A obtinut ce dorea si si-a pastrat promisiunea - a scos o bucata de hirtie si a scris un milion, cu zerourile de rigoare."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.