Social 28 Iulie 2008 23:42
Un divort poate dura in instantele din Romania chiar si 3 ani, potrivit statisticilor realizate de Consiliul Superior al Magistraturii, care arata ca in 500 de cazuri au fost date sentinte definitive dupa aproape 3 ani, iar 300 de procese au durat mai mult.

Potrivit statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii, majoritatea divorturilor se solutioneza pana in 6 luni. In ceea ce priveste cauzele ce au stat pe rolul instantelor intre 2 si 3 ani, statistica indica peste 200 de astfel de divorturi solutionate in prima parte a anului, iar tot atatea dosare rezolvate in 2008 au avut un parcurs in instanta de peste 3 ani.

Astfel, din cele peste 40 000 de divorturi invocate in statistica CSM, 17.330 de procese au fost solutionate in primul trimestru al anului. Din acestea, peste 13.500 de cauze au primit sentinte definitive in primele 6 luni de cand de la intrarea lor pe rolul instantelor, 2272 de dosare au stat in instanta intre 6 si 12 luni, iar peste 1000 de procese au primit sentinte definitive dupa 1 an.

Aceeasi statistica arata ca, la sfarsitul primului trimestru, pe rolul instantelor se mai aflau aproape 23.500 de dosare de divort, din care peste 2700 de cauze stateau in instanta de mai mult de 6 luni, iar peste 400 de dosare de un an.

Statistica mai arata ca judecatorii au respins, in prima parte a anului, 604 actiuni de divort, iar peste 720 de cupluri si-au retras cererile. Potrivit CSM, peste 8400 de procese de divort au fost suspendate in instanta numai in primul trimestru al anului.

Avocatul Gina Diaconu a explicat, pentru NewsIn, ca un proces pentru divort in care partile au copii minori, iar unul dintre parteneri nu este de acord cu divortul dureaza mai mult, insa precizeaza ca si aceste procese pot fi solutionate chiar si in doua termene. “Indiferent de situatie, daca unul din cei doi nu este de acord cu divortul, se va solicita ca divortul fie din culpa comuna, fie din culpa exclusiva a sotului parat. Pentru aceasta din urma, reclamantul va trebui sa probeze motivele sustinute in cererea de chemare in judecata si de asemenea doi martori. Procedura este mai anevoioasa, insa si acest divort se poate realiza in doua termene, in special daca exista un avocat care sa ajute la procedura in cauza”, afirma avocatul Gina Diaconu. Aceasta a adaugat ca, pentru a nu tine in loc procesul de divort, partajul se poate realiza si separat, printr-o actiune ulterioara.

Potrivit avocatilor, printre procesele de divort care au un parcurs lung in instanta se numara si cele in care unul dintre soti se face vinovat de un comportament violent.

“In cazul in care unul dintre soti se face vinovat de un comportament violent etc, divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului culpabil. In timpul procesului vor trebui dovedite cele sustinute prin audierea a doi martori, precum si prin depunerea de certificate medico-legale. Divotul variaza de la 2 la 3 termene sau mai mult, in functie de gravitatea culpei invocate”, precizeaza avocatul Bianca Opris.

La randul sau, avocatul mediator Alina Gorghiu sustine ca prin mediere procesele de divort pot scuti timpul indelungat parcurs in instanta. „Fata de instanta, care ar presupune mai multe termene de judecata, adica prelungirea divortului mai multe luni, chiar peste ani daca se ataca hotararea din fond, procedura de mediere privitoare la desfacerea casatoriei se poate finaliza intr-o sedinta de 2-3 ore. Un alt avantaj ar fi ca partile evita spalarea rufelor in sala de judecata”, sustine Alina Gorghiu.

Pe de alta parte, potrivit avocatului Gina Diaconu, multe persoane nu vor sa dezvaluie in instanta adevaratele motive de divort, ascunzandu-le sub motivul “nepotrivire de caracter”. Avocata sustine, insa, ca in spatele acestui motiv se ascund violente si infidelitati. “Cu privire la motivele de divort, trebuie sa mentionez ca in majoritatea cazurilor, motivele reale nu sunt invocate in cererea de divort. Acest lucru se datoreaza unei decente pe care partile doresc sa o pastreze si care nu doresc sa expuna public adevaratele motive, profunde si dureroase. Astfel, atunci cand acestea se inteleg, partile convin impreuna cu avocatul la redactarea unei actiuni cat mai concise, atribuind motivelor de desfacere a casatoriei un caracter general, formal, sablonul cel mai des intalnit fiind “nepotrivirea de caracter”. In spatele acestei nepotriviri de caracter, sunt ascunse de fapt infidelitati, violente, vicii, separari, parasiri de domiciliu conjugal etc.”, sustine avocatul Gina Diaconu.

Cel mai intalnit motiv de divort ramane violenta, care are mai multe forme, asa cum arata avocatul Bianca Opris. Aceasta precizeaza ca violenta imbraca forme nu doar de violenta fizica, ci si “ violenta sexuala (violul marital); violenta psihologica: santaj, denigrare, umilire, ignorare, abandon, izolare, dar si violenta verbala: insulta, amenintare sau violenta economica respectiv privarea partenerului de mijloace si bunuri vitale”.

Avocatii arata, insa, ca cel mai nou intalnit motiv de divort este plecarea unei parti in strainatate la munca. “Cuplul nu mai este de fapt un cuplu, cele doua persoane isi construiesc de fapt o alta viata, au alti parteneri. Situatia nu este de condamnat, lipsurile financiare nu prea dau alternative, pe de alta parte distanta stinge sentimentele”, arata avocatul Gina Diaconu.

Diaconu sustine ca femeile sunt cele care intenteaza de cele mai multe ori divortul, in opinia acesteia barbatii neavand “curaj sa inceapa o noua viata si prefera sa duca o viata duplicitara”.

Avocatul afirma ca cel mai des divorteaza cuplurile de 30-35 de ani si varsnicii. “Acestia din urma au de regula o casnicie de mult esuata, insa prejudecatile cu care s-au confruntat in timpul comunismului i-au determinat sa ramana totusi impreuna. Acum aceste prejudecati au disparut, divortul nu mai este o rusine, ci doar o consecinta cat se poate de normala si chiar “incurajata” in conditiile in care nu mai exista intelegere. De asemenea, exista si o alta explicatie psihologica, copiii acestor cupluri varstnice cresc, iar parintii nu mai vad alt motiv de sacrificiu”, explica Gina Diaconu.

Tot din cauza prejudecatilor, avocatii sustin ca in mediul rural rata divortului este mai mica, iar casniciile sunt mai rezistente daca cei doi soti au studii superioare.

“Explicatia poate fi materiala, cei doi nu sunt atat de stresati din punct de vedere financiar, discutiile referitoare la partea materiala nu se transforma in scandaluri. Pana la urma banii poate nu aduc fericirea, dar nici fericire fara bani nu exista. De asemenea, un cuplu de intelectuali comunica mai eficientl reusind sa-si rezolve problemele printr-o abordare inteligenta, civilizata si deschisa. Acest lucru nu prespune ca lipsa studiilor determina neaparat o mediocritate in abilitatea de a trata situatiile in cuplu. Inteligenta emotionala este de o complexitate care depaseste studiile superioare, doctoratele, masteratele si orice alte diplome. Se pare, insa, ca cei dintai sunt mai capabili cel putin in a-si selecta partenerul de casatorie. Cu toate acestea, se stie ca numarul divorturilor cuplurilor care au numai liceul in pregatire este de 6 ori mai mare decat divortul cuplurilor care au studii superioare”, adauga avocatul Gina Diaconu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.