Social 22 Iulie 2008 15:46
Cinci persoane au fost trimise in judecata in lipsa, luni, de procurorii DIICOT, sub acuzatia de trafic de persoane in vederea exploatarii la munca, in cazul romanilor sechestrati, anul trecut, la o ferma agricola din Spania.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus, luni, punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in lipsa a lui Ionel Matei, Marian Cristea, Danut Cristea, Constantin Florin Curt si Vasile Curt, pentru initiere si constituire a unui grup infractional organizat si savarsirea infractiunilor de trafic de persoane in vederea exploatarii la munca.

Procurorii sustin ca aceasta grupare de crima organizata a recrutat, in vederea exploatarii prin munca, 24 de cetateni romani de pe raza judetelor Giurgiu si Constanta si a municipiului Bucuresti, sub promisiunea oferirii unui loc de munca bine remunerat in domeniul agriculturii, la cules de masline, in Spania. Totodata, membrii gruparii le mai promiteau asigurarea transportului, conditii decente de cazare si masa, precum si plata a 4-5 euro pentru fiecare ladita de masline.

Comunicatul arata ca, odata ajunsi in Spania, oamenilor li s-au luat actele de identitate si au fost duse pe o plantatie de maslini, unde au constatat ca nu exista locurile de cazare ce le fusesera promise in tara, fiind nevoite sa-si improvizeze niste corturi din resturi de materiale de constructii si folii de celofan. Drept hrana li se serveau conserve expirate si mezeluri de la groapa de gunoi.

Victimele care protestau erau deseori lovite si amenintate cu acte de violenta, astfel ca era mentinuta o permanenta stare de teroare, mai spun procurorii. Din cauza acestor conditii, profitand de neatentia supraveghetorilor, partile vatamate au reusit sa fuga si sa ia legatura cu autoritatile romane de la Consulatul Romaniei din Sevilla, cerand sprijin pentru a fi retrimisi in tara si a se lua masurile legale impotriva celor responsabili pentru situatia creata.

Dosarul a fost inaintat spre solutionare Tribunalului Constanta.

Comunicatul Parchetului General precizeaza ca analiza datelor statistice realizata la finele semestrului I al acestui an releva faptul ca fenomenul exploatarii prin munca este in crestere. Astfel, numarul cauzelor solutionate prin rechizitoriu de catre procurorii DIICOT a fost de 20, dispunandu-se trimiterea in judecata a 85 de inculpati.

Numarul total al victimelor traficate inregistrat, de asemenea la finele trimestrului I, este de 142, iar tarile in care se realizeaza cu predilectie exploatarea prin munca sunt: Italia (69 persoane), Spania (55 persoane) si Grecia (6 persoane), se mai arata in comunicat.

Romanii sechestrati la o ferma agricola din Spania au declarat, pe 20 septembrie, dupa ce au ajuns acasa la Mangalia, ca au fost platiti de angajatorii lor cu 10 euro la patru persoane si au fost amenintati in permanenta cu sabii, pistoale si bate.

Romanii plecasera pe 4 septembrie din Bolintinu de Jos, judetul Ilfov, si au ajuns in Spania la data de 5 septembrie, destinatia fiind o plantatie de maslini din localitatea Bollullos - Andalucia.

Angajatorii nu numai ca nu i-au platit, dar i-au amenintat, i-au batut si i-au abandonat pe camp.

Grupul plecat la munca numara initial 31 de persoane, insa consulul Romaniei la Sevilla, Monica Stirbu, a declarat ca la consulat nu au ajuns decat 27 de persoane si ca politia spaniola cauta patru persoane disparute. "Politia spaniola a venit de patru ori la consulatul Romaniei de la Sevilla pentru a se informa despre acest caz", a precizat Monica Stirbu.

Cei patru romani care faceau parte din acelasi grup si care ar fi "disparut" in Spania au fost gasiti in regiunea Andalucia, insa refuza sa se intoarca in tara, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane, Sarmizia Fetcu, precizand ca informatia a fost comunicata politiei romane de autoritatile spaniole.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.