Social 21 Iulie 2008 23:42
In ultimii ani, Directia Apelor Dobrogea Litoral s-a confruntat cu o invazie puternica de alge, in unele perioade fiind stranse de pe plaje mii de tone de alge in numai o zi.
Statisticile aratau ca, la sfarsitul saptamanii trecute, aproximativ 150.000 de turisti se aflau pe litoral, cei mai multi dintre ei in statiunea Mamaia. In conditiile in care ieri plaja din Mamaia era invadata de alge, nu a mai putut garanta nimeni ca numarul turistilor nu a fost diminuat simtitor. Asta in conditiile in care algele trebuie suportate pe timpul zilei, deoarece autoritatile locale au anuntat ca pot actiona pentru indepartarea acestora doar dupa caderea intunericului.

Algele marine reprezinta o problema care an de an da batai de cap atat turistilor, cat si autoritatilor. Din pacate, pana acum nu s-a gasit nimeni care sa implementeze un proiect viabil ce ar putea sa duca la rezolvarea acestei probleme. Cu toate acestea, se pare ca pentru cei 130.000 de turisti - este vorba de cei inregistrati la hoteluri - care se afla pe statiunile de pe litoral, algele marine fac parte din pachetul turistic pentru care platesc bani frumosi. Asta in conditiile in care autoritatile spun ca fenomenul este normal, iar turistii se plang de conditiile de pe litoral.

In ciuda invaziei de alge marine care a afectat in principal zona Mamaia, turistii aflati la sfarsitul saptamanii trecute pe litoral suportau cu stoicism mirosul care iti intorceau nasul si stomacul. Autoritatile spun ca vor interveni, iar algele care ajung pe plaja vor fi ridicate cu utilaje specializate, insa acest lucru se poate petrece doar pe timpul noptii. Cu toate ca autoritatile s-au obisnuit cu acest fenoment, disconfortul produs de invazia de alge marine din Mamaia s-a facut resimtit si in numarul de turisti care au ales statiunea. Astfel, mai mult de jumatate din turistii veniti pe litoral au ales in week-endul trecut sa fuga spre Neptun si Costinesti, unde apa era ceva mai curata. Din acest motiv, in week-end-ul acesta, Mamaia a cazut pe locul trei in preferintele turistilor. Pe de alta parte, oficiali din cadrul Ministerului Agriculturii spun ca "invazia" de alge macrofite din statiunea Mamaia, pe langa disconfortul pe care il creeaza turistilor, are un efect benefic, constituind un semnal al refacerii echilibrului de ecosistem. Afirmatia oficialilor Ministerului vine in contextul in care, de cateva zile, plaja din statiunea Mamaia este invadata de mari cantitati de alge marine macrofite. Situatia a devenit alarmanta ieri, cand la tarm fusesera aduse de catre curentii marini mai multe tone de alge, raspandite pe o distanta de mai multi kilometri, in unele portiuni grosimea stratului depasind 30 de centimetri. Cea mai afectata zona a fost cea dintre Club Castel si Vega. In aceste conditii, este normala nemultumirea turistilor, atat pentru mirosul de vegetale in descompunere pe care algele il emana, cat si de ingreunarea accesului in apa marii. Potrivit specialistilor de la Directia Apelor Dobrogea Litoral, cauza principala a acestui fenomen natural o reprezinta temperatura apei marii, care favorizeaza inmultirea rapida a algelor, si curentii marini care le aduc din larg. Daca pentru turisti prezenta algelor constituie un prilej de ingrijorare si disconfort, pentru oficialii Directiei Apelor Dobrogea Litoral dezvoltarea algelor este un fenomen absolut normal si cu nimic mai deosebit fata de anii trecuti.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.