Social 16 Iulie 2008 05:17
In 2008, peste 40% din populatia Romaniei locuieste in mediul rural, putin peste 11% din adulti au terminat o facultate, iar aproape jumatate din copii sunt sub nivelul standardului european de alfabetizare. Avem doar 228 de kilometri de autostrada si cel mai prost sistem de sanatate din toata Europa

Peste 22 de ani, lucrurile vor fi radical diferite, daca e sa dam crezare Strategiei pentru Dezvoltare Durabila, elaborata de guvern.

Romanii vor trai atunci in opt arii metropolitane, iar gradul de urbanizare va ajunge la 70%. Drumurile vor fi conforme cu retelele europene de trafic intens. Serviciile vor asigura 65% din produsul intern brut (PIB), iar cresterea economica se va „domoli" la 4,2%.

Documentul face si o previziune sumbra: in 2030 vor ramane doar 19,7 milioane de romani, pentru ca, in 2050, populatia sa se „prabuseasca" la 16,7 milioane.

Va creste insa spectaculos speranta de viata: in 2050, aceasta va fi de 82 de ani pentru femei (fata de 75,4 ani in prezent) si de 77,5 ani pentru barbati (acum, 68,7 ani).

Peste 22 de ani vom atinge nivelul mediu de dezvoltare al tarilor din Uniunea Europeana, dar vom avea o populatie imbatranita, in continua scadere. Abia in 2030, agricultura romaneasca va putea produce la nivel european.

Strategia pentru dezvoltare durabila a Romaniei arata ca pana in 2030 vom fi adoptat deja euro, vom fi intrat in spatiul Schengen, iar economia va fi bazata pe servicii.

Pana sa atingem nivelul de dezvoltare din UE avem de recuperat decalaje uriase fata de Occident, in conditiile in care putina lume mai are rabdare sa prinda modernizarea Romaniei. Expertii estimeaza ca in 2050, Romania va avea doar 16,7 milioane de locuitori.

Deocamdata, dupa indicatorii de dezvoltare durabila - invatamant, sanatate, transporturi, dezvoltare regionala, agricultura - ne situam la sfarsitul clasamentului european, sub tarile noi membre ale UE.
Strategia, adoptata de guvern, estimeaza ca, in viitor, economia Romaniei se va baza pe dezvoltarea serviciilor - 65% din PIB, in 2020. Vom adopta moneda europeana in 2014. Unul dintre obiectivele pentru 2020 este decuplarea cresterii economice de degradarea mediului. Protejarea mediului necesita insa cheltuieli mari: 18 miliarde de euro, numai in perioada 2007-2013.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.