Adunarile publice de solidaritate de la Piata Universitatii au continuat si ieri, participarea fiind mult mai numeroasa decat in zilele precedente. Ca si pana azi, mitingul s-a desfasurat in tacere, fara a se striga lozinci, participantii la miting afisand doar pancarte cu imaginile celor luati ostatici in Irak.
Sute de persoane, ziaristi, reprezentanti ai unor asociatii neguvernamentale, politicieni, artisti, oameni simpli au fost alaturi de familiile celor trei jurnalisti (Ovidiu Eduard Ohanesian de la "Romania libera", Marie Jeanne Ion si Sorin Dumitru Miscoci de la "Prima TV").

Au fost distribuite sute de afise si postere, tricouri si ziare cu fotografiile jurnalistilor romani, dar si a jurnalistei Florence Aubenas de la Liberation - Franta (jurnalista disparuta in Irak, de peste 100 de zile, impreuna cu ghidul sau irakian si de care nu mai exista nici un fel de informatii). Familia ghidului rapit impreuna cu jurnalistii romani a distribuit mai multe fotografii cu Mohamed Munaf.
In aceasta zi numarul jurnalistilor sositi sa-si exprime solidaritatea a fost foarte mare, pe langa colegii ziaristilor rapiti de la "Romania libera" si "Prima TV" fiind prezenti si colegii de la alte ziare, posturi de radio si televiziune din Bucuresti si din provincie.

Solidaritate si disponibilitate

In jurul orei 13,40 Regele Mihai, insotit de Regina Ana, Printul Radu si Principesa Margareta au sosit in Piata Universitatii, in zona de desfasurare a mitingului de solidaritate. Timp de 20 de minute membrii familiei regale au discutat cu persoanele aflate la Universitate, cu unii membri ai familiilor jurnalistilor, transmitand celor prezenti un mesaj de solidaritate. Printul Radu a mentionat ca exista oricand disponibilitatea de a fi prezenti alaturi de familiile celor trei jurnalisti rapiti in Irak, daca criza se va prelungi. Apelul lansat de familia regala a fost unul de solidaritate, de speranta intr-o rezolvare normala a situatiei.

Langa Universitate au demonstrat si membrii comunitatii arabe, musulmane si kurde. Un grup de ziaristi, parlamentari si lideri ai unor organizatii culturale palestiniene si elevii Scolii siriene din Bucuresti au participat la adunarea publica, exprimandu-si solidaritatea cu jurnalistii si familiile acestora.
Mai multi elevi de la scoli generale si licee din Bucuresti au impartit celor prezenti flori, apoi au ramas timp de mai multe ore alaturi de ceilalti cetateni.

Speranta si incredere in autoritati

Opiniile celor sositi la mitingul de solidaritate transmit acelasi mesaj de solidaritate, de speranta: Aurelia Stoian, pensionara - "Am venit in Piata Universitatii pentru a arata ca nu suntem nepasatori la soarta semenilor nostri. Cei rapiti sunt oameni ca si noi, dar si jurnalisti care isi faceau meseria onest, pentru ca noi sa putem fi mai bine informati" ¥ Doru Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989" - "Este un miting de solidaritate si dorim sa ramana in continuare la fel. Toti cei care vin aici trebuie sa o faca intr-un singur scop, sa arate familiilor jurnalistilor ca le pasa de ceea ce se intampla. Suntem convinsi ca autoritatile isi fac datoria, asa cel putin am fost asigurati pana in prezent. Credem ca totul se va termina cu un rezultat rezonabil, fara alte probleme deosebite. Pentru buna desfasurare a acestei actiuni consideram ca trebuie sa se evite orice incercare de politizare. Politicul nu are de ce sa fie amestecat in aceasta manifestatie" ¥ Alin Stroescu, student, Universitatea Politehnica -

"Studentii au iesit inca din primele zile alaturi de cei care isi exprima solidaritatea cu jurnalistii rapiti si familiile acestora. Vom continua sa venim, sa demonstram in liniste, fara zgomot, aici in Piata Universitatii, pana cand lucrurile vor fi in regula" ¥ Georgeta Siminescu, profesoara - "Actiunea din zona Pietei Universitatii nu arata decat solidaritatea dintre noi. Astfel de actiuni ar trebui sa aiba loc ori de cate ori unul dintre semenii nostri are vreun necaz. Acum, in aceasta situatie dramatica, lucrurile sunt mai complicate si responsabilitatea rezolvarii corecte a problemei revine autoritatilor si clasei politice. Zvonurile si scenariile nu-si au rostul intr-un astfel de caz si trebuie sa ne incredem in demersurile autoritatilor" ¥ Avram Popescu, mecanic auto - "Este foarte bine ca s-a organizat un astfel de miting de solidaritate.

In fiecare zi, dupa terminarea programului, vin impreuna cu sotia si copilul, stam pana seara tarziu cu afisele pe care sunt postate pozele jurnalistilor luati ostatici".
Mitingurile de solidariatate din Piata Universitatii vor continua pana la eliberarea jurnalistilor rapiti in Irak. Cei prezenti la manifestatii au luat decizia ca viitoarele actiuni sa se desfasoare in liniste, in acelasi perimetru, fara deplasari in alte puncte din Capitala. Actiuni similare vor fi organizate si de jurnalistii de la ziarele, posturile de radio si televiziune din toata tara.

Compozitorul si muzicianul Vlad Galis (cunoscut cantautor in perioada mitingului maraton din Piata Universitatii, din iunie 1990) a cantat celor din piata o melodie compusa special pentru familiile ziaristilor, "Cantec pentru eliberarea jurnalistilor (Freedom). "Este o melodie dedicata jurnalistilor si familiilor acestora. Ne dorim cu totii sa-i vedem ajunsi acasa cat mai grabnic, vii si nevatamati. Melodia care a fost cantata azi pentru prima oara in Piata Universitatii este dedicata si familiilor celor trei jurnalisti. Este un simplu gest de-al nostru de a ne exprima si pe aceasta cale solidaritatea, sa aratam ca ne intereseaza soarta semenilor nostri si suntem alaturi de familiile ziaristilor. Speram ca totul sa se termine cu bine si cat mai repede posibil", a afirmat Galis.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.