Social 7 Iulie 2008 02:33
Directiva UE privind serviciile medicale transfrontaliere, care s-ar putea aplica de anul viitor, va arunca spitalele romanesti in concurenta de pe piata europeana a serviciilor sanitare. In timp ce oficialii din Sanatate pledeaza inca de pe acum pentru operatii in Romania, specialistii in politici publice spun ca din spaga romanii si-ar putea lua bilete de avion.

Directiva privind serviciile medicale transfrontaliere, al carei proiect a fost aprobat de Comisia Europeana si care va deveni operationala din 2009, va arunca spitalele romanesti in concurenta dura cu cele din statele dezvoltate ale UE, ceea ce ar putea antrena exodul bolnavilor romani in Europa de Vest.
Potrivit proiectului directivei, romanii se vor putea trata in spitalele oricarei tari a Uniunii fara aprobare din partea Bucurestiului. "Daca ai nevoie de o operatie de apendicita si nu o faci in Romania, ci in Germania sau in alta parte, unde costa 300 de euro, iar in Romania costa 100, diferenta de 200 de euro o suporti din buzunar", astfel a explicat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, modalitatea in care va fi aplicata directiva. Din punctul de vedere al circuitului financiar, in cazul romanilor care aleg bisturiul strain asigurarile de sanatate vor fi decontate de Romania pentru statul in care se realizeaza tratamentul. Specialistii in politici publice il contrazic insa pe ministru, sustinand ca sensul directivei este sa te poti trata, ca asigurat, in orice stat membru, fara a da bani in plus. "Guvernantii vor incerca sa puna tot felul de piedici acestei directive, pentru ca trebuie sa plateasca, insa nu o sa le mearga si vor pati la fel ca in cazul taxei auto. Nu scrie nicaieri ca trebuie platita vreo diferenta", ne-a declarat Adrian Moraru, expert la Institutul pentru Politici Publice.

Mai mult, in timp ce oficialii din Sanatate sustin la unison ca internarea in spitalele romanesti este mult mai avantajoasa, omitand costurile colaterale ale bolnavilor, precum spaga pentru medici, asistente si infirmiere (nedecontata de asigurarile de sanatate!), specialistii in politici publice apreciaza ca deschiderea pietei europene a serviciilor medicale va lovi puternic in sistemul nostru sanitar.

Astfel, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Vlad Iliescu, este sceptic in ceea ce priveste implementarea intr-un timp scurt a directivei privind serviciile medicale transfrontaliere. Din punctul sau de vedere, spitalele romanesti nu vor ramane fara pacienti, iar directiva nu este simplu de aplicat deoarece nu exista inca o privire unitara asupra tratamentului. "Ca sa se deconteze serviciile, ele trebuie sa fie codificate la fel: pentru acelasi diagnostic, in aceeasi boala, sa primesti acelasi tratament", ne-a declarat dr. Vlad Iliescu.

Totusi, acest proiect poate aduce si avantaje Romaniei, viseaza oficialul guvernamental. "Pe noi ne-ar avantaja o astfel de directiva, deoarece serviciile medicale din Romania, la o calitate comparabila, sunt mai ieftine decat in alte tari. O tara mai bogata ar accepta mai usor sa plateasca un tratament in Romania, avand in vedere ca o operatie pe cord in Marea Britanie costa 20.000 lire sterline, in timp ce in Romania se efectueaza la jumatate de pret", a concluzionat Iliescu.

Potrivit lui Adrian Moraru, directiva UE va scoate la lumina lipsa reformei in Sanatate prin antiteza cu serviciile medicale straine: "Este vorba de competenta acelor medici, de calitatea serviciilor pe care le primesti acolo. Nu m-ar mira ca directiva sa fie blocata in Romania prin tot felul de smecherii". Expertul IPP mai arata ca spaga data in spitalele romanesti poate fi egala cu costul unui bilet de avion pana in tarile cu un sistem medical eficient.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.