Reluarea vanatorii in Delta Dunarii din aceasta toamna, dupa ce anul trecut fusese interzisa, a adus in ultimele saptamani o armata de vanatori italieni in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Trebuie spus ca, in conformitate cu Ordinul ministrului Agriculturii nr. 490/2004, in Delta Dunarii pot vana atat romanii, cat si cetatenii straini. In anexele la respectivul ordin, care sunt secrete, intrucat ele au fost difuzate doar administratorilor fondurilor de vanatoare, au fost prevazute cotele de vanatoare pe specii si fonduri de vanatoare, atat pentru vanatorii din tara noastra, cat si pentru vanatorii straini.

Numai ca strainii au primit pentru actualul sezon de vanatoare in Delta cote foarte mici de vanat. De exemplu, din cele 4.600 de gaste salbatice cat s-a aprobat sa se vaneze in sezonul de vanatoare 2004-2005, strainii vor putea impusca doar 700. Doar 1.750 de garlite vor putea impusca vanatorii veniti din alte tari, din cele 9.200, cat se pot impusca in acest sezon in Delta. Strainilor le revin doar 310 lisite, din cele 3.800 care se pot impusca, si vor putea sa vaneze doar 100 de fazani din cei 3.020 aprobati. Ministrul Agriculturii a fost insa mai ingaduitor in privinta ratelor salbatice, la care cota totala de vanat, de 23.150, a impartit-o aproape egal intre vanatorii din Romania si cei din alte tari.

Impuscaturi ca la razboi

Modul in care se desfasoara insa ostilitatile in aceste zile pe fondurile de vanatoare din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii arata ca aceste cote sunt doar pe hartie, iar vanatorii veniti din Italia impusca tot ce le apare in fata pustilor, in timp ce vanatorii din Romania doar cu foarte mare greutate reusesc sa participe la partide de vanatoare in Delta. Se pare ca administratorii fondurilor de vanatoare au cesionat toata cota de vanat primita prin ordinul amintit unor firme care se ocupa de turismul cu vanatori adusi din Italia. Ar fi vorba de niste firme din Tulcea si din Bucuresti. Nici una dintre aceste firme nu recunoaste insa ca a primit dreptul sa dispuna de intreaga cota de vanat pe unul sau mai multe fonduri de vanatoare aflate in administrarea AJVPS Tulcea sau a altor asociatii de vanatoare care au fonduri in zonele Maliuc, Partizani, Uzlina sau Sinoe.

Cert este ca in aceste zone exista in ultima vreme un aflux masiv de vanatori italieni, care produc adevarate masacre in randul pasarilor Deltei si a animalelor din zona. Localnicii sustin ca sunt zile, mai ales la sfarsit de saptamana, cand in aceste perimetre se trage cu pusca mai ceva ca la razboi.

Reguli stricte?!

Desi in legislatia in vigoare este prevazut ca vanatoarea pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sa se desfasoare in conditii speciale, acestea nu se respecta. Conform legii, administratorii fondurilor de vanatoare ar trebui sa notifice, cu cateva zile inainte de organizarea partidelor de vanatoare, conducerea ARBDD, iar la aceste vanatori este obligatorie prezenta unui agent ecolog al ARBDD sau a unui comisar al Garzii de Mediu. Numai ca respectivele notificari sunt transmise la ARBDD doar cu o ora sau doua inaintea inceperii vanatorii propriu-zise si mai ales la ore tarzii din noapte, pentru a face imposibila deplasarea agentilor ecologi in zonele de vanatoare. In aceste conditii, vanatorii pot face orice vor in Delta, fara sa afle cineva despre macelurile produse.

Delta, plina de "stranieri"

Comisarul-sef al Comisariatului Garzii de Mediu din Delta, Costel Ifrim, a declarat ca a efectuat cateva controale la administratorii zonelor de vanatoare, dar niciodata comisarii nu au reusit sa participe efectiv la o partida de vanatoare. Actele de gestiune asupra vanatului sunt facute insa ca la carte.

Desi vanatorii din satele Deltei se plang ca nu sunt acceptati sa vaneze in Delta, in documentele AJVPS si ale altor administratori ai vanatului apar exemplare foarte putine vanate de italieni, chiar daca Tulcea si Delta Dunarii sunt pline de vanatori veniti din Peninsula.
La randul ei, Politia din Tulcea pare sa se fi resemnat in privinta anchetarii ilegalitatilor privind organizarea vanatorilor ilegale in Delta, atat timp cat toate dosarele penale intocmite de politistii tulceni in ultimii ani, dosare care contineau probe materiale imbatabile privind masacrele produse in zonele Pardina si Baia, de exemplu, au fost solutionate de procurori cu neinceperea urmaririi penale. Exista suspiciunea ca sefii de la PSD au dat instructiuni ferme ca de vanatoarea italienilor in Delta sa nu se atinga nici o institutie abilitata...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.