Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de World Vision in Constanta, Cluj, Iasi, Dolj, Valcea si Bucuresti

In ciuda nenumaratelor programe de prevenire a infectiei HIV, populatia cunoaste foarte putin despre caile de transmitere a virusului sau metodele de prevenire. Un studiu efectuat anul acesta de organizatia crestin-umanitara World Vision in judetele Constanta, Cluj, Iasi, Dolj, Valcea si in Bucuresti prezinta o situatie ingrijoratoare. Au fost chestionate 4.114 persoane, majoritatea (77,5 la suta) din mediul rural. Ponderea cea mai mare in esantionul ales a fost reprezentata de elevi si studenti, 86,1 la suta dintre repondenti avand varsta sub 18 ani.

Rezultatele studiului arata ca numai 4,7 la suta dintre participanti au identificat corect toate caile de transmitere a virusului HIV si doar unul din zece a identificat jumatate din caile de transmitere HIV/SIDA. 96,5 la suta dintre participanti nu au identificat nici o metoda de prevenire a transmiterii infectiei mama-copil, 39,4 la suta nu au identificat nici o modalitate de transmitere sexuala a infectiei HIV, iar 41,2 la suta din participanti nu au identificat nici o modalitate de transmitere HIV prin sange infectat sau prin instrumente penetrante ale pielii. In ceea ce priveste prevenirea infectiei cu HIV, doar 2,6 la suta din participanti au identificat toate modalitatile de prevenire, iar 15,5 la suta nu au identificat nici una. Lipsa de informare si educatie face ca doar 0,2 la suta din cei care au raspuns chestionarului World Vision sa cunoasca toate practicile, atitudinile si comportamentele pozitive. Concluzia studiului: zonele rurale nu au acces la o informatie corecta, iar mass-media si scoala devin surse de informatii gresite.

Solutia propusa de specialistii World Vision este crearea infrastructurii pentru pregatire universitara si postuniversitara, ca de pilda catedre dedicate, cu rol de pregatire specifica a profesorilor in educatia pentru sanatate. Acest proiect a fost propus Ministerului Educatiei inca din 1990, dar pana in prezent nu i s-a dat curs. In schimb, in Romania avem o strategie nationala de prevenire SIDA, adoptata de Guvern, si chiar o comsie nationala de lupta, in care sunt implicati reprezentanti ai tuturor ministerelor. Mai mult, Ministerul Sanatatii administreaza o finantare importanta a Fondului global SIDA - TBC - malarie, program care are ca prioritate tocmai prevenirea raspandirii acestor nenorociri. Rezultatele strategiei, comisiei si ale gestionarii fondului sunt cel putin nesatisfacatoare, avand in vedere gradul de informare a populatiei.

Ce trebuie sa stim despre HIV/SIDA

* SIDA este infectia cu HIV (virusul imunodeficientei umane), cu semne si simptome clinice caracteristice, determinate de deficienta sistemului imunitar: infectii, cancere si leucemii specifice etc. Intre momentul infectarii cu HIV si debutul SIDA este o perioada asimptomatica de peste 10 ani.
* HIV poate supravietui in medii umede, cum sunt lichidele corpului uman - sange, lichid seminal, lichid vaginal, lapte mamar. Prin uscarea acestor fluide, riscul de infectare se diminueaza cu pana la 90 la suta. Saliva, lacrimile sau transpiratia nu au fost detectate in nici unul din cazuri ca fiind medii de transmitere HIV. Acest virus nu se poate inmulti in afara corpului uman.

* In 75 la suta din cazuri, HIV se transmite prin contact sexual, in 10 la suta prin injectare de droguri, in 5 la suta prin transfuzii cu sange, iar 0,02 la suta din cazuri sunt datorate ingrijirilor medicale necorespunzatoare - folosirea de seringi, ace si instrumente nesterile. 10 la suta din cazurile de transmitere a HIV sunt de la mama la copil, dar trebuie stiut ca daca o mama infectata face tratament antiretrovital, este asistata obstetrical la nastere, alimenteaza copilul cu lapte praf si copilul primeste tratament antiretroviral, sansa de a avea un copil sanatos este de peste 90 la suta.

* HIV nu este transmis de insecte, deoarece HIV rezista foarte putin in corpul unei insecte, nu se poate inmulti in acest mediu, iar cavitatea bucala a insectelor nu poate sa retina doza de sange infectat necesara transmiterii HIV. De asemenea, in locurile publice pentru servirea mesei nu exista riscuri de transmitere a virusului la angajati sau clienti. Astfel de riscuri exista insa la coafor, barbier, cosmetician sau maseur, daca nu respecta regulile generale de protectie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.