„In scopul aderarii efective la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa poarte un dialog deschis cu Occidentul“, asa rasuna toate canalele mass-media. Dar cine se ocupa de transmiterea mesajelor?

Comitetul National Roman pentru Dezvoltare Culturala (CNR-DC) ar fi un raspuns. Dupa ce a terminat cu succes proiectul Learning Eastern Languages (Lela), CNR-DC a primit finantari din partea Consiliului Europei pentru altul, numit EUROpa-MObilitate si STagiu (Euromost). Proiectul are dublu scop: mobilitatea Est-Vest si invers.

Ghidul Euromost

Prima sectiune a site-ului Euromost este alcatuita din doua ghiduri de sprijin si sfaturi practice. Primul ghid este dedicat profesiei, utilizatorul putindu-se informa cu privire la un stagiu de specializare in strainatate. Cel de-al doilea ofera sprijin si sfaturi pentru angajare. "Euromost este un instrument nu numai pentru mobilitate profesionala, dar si turistica", spune Gabriela Tarabega, director executiv al CNR-DC. A doua sectiune a site-ului reprezinta o banca de stagii si de joburi pe Internet. "In afara de lista cu oferte, mai are si functia de a pune in contact oferta cu cererea", adauga Gabriela Tarabega. "De exemplu, cel care nu si-a gasit jobul dorit poate sa completeze o fisa cu datele personale si cu locul de munca pe care doreste sa-l ocupe. Astfel, dupa un scurt timp va fi contactat de ofertant".

Cit costa un bilet de autobuz in Cehia?

Site-ul are un ghid cultural si unul lingvistic. Cel cultural propune module de informare asupra culturilor din tarile Europei Centrale si de Est. Exista 47 de module care prezinta istoria, geografia, geopolitica, economia, comertul, viata si institutiile politice, cultura si viata cotidiana. Se pot afla informatii utile, ca de exemplu cit costa un bilet de autobuz in capitala Cehiei, ce film ruleaza la un cinematograf din Belgrad sau ce piesa se joaca la Teatrul National din Bucuresti.

Cei interesati pot afla mai multe detalii accesind www.euromost.org. Atentie, insa: site-ul in limba romana va functiona abia din septembrie.

Infiintat la cererea UNESCO

Comitetul National Roman pentru Dezvoltare Culturala (CNR-DC) s-a infiintat in 1993, la cererea UNESCO, sub conducerea lui Eugen Simion, presedintele Academiei Romane. Din comitet fac parte personalitati culturale romanesti de marca: Octavian Paler, Razvan Theodorescu, Maya Simionescu, prof. Dan Horia Mazilu s.a. Comitetul promoveaza arta si cultura romanesti si are in vedere pregatirea institutiilor de cultura si educatie pentru integrarea europeana. In perioada 1993-1997 CNR-DC a realizat sub egida UNESCO si a Consiliului Europei programul "Europa fara ziduri", un sir de colocvii internationale. Comitetul a participat la diferite proiecte cofinantate de UE, a publicat sinteze si studii privind cultura si civilizatia romanesti si, in colaborare cu Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, a realizat volumul bilingv "2000 de ani de relatii intereuropene Orient-Occident". Sursele de finantare sint asigurate din programe internationale, de la bugetul de stat si din sponsorizari si donatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.