Manifestatii de solidaritate, negocieri secrete, presiuni politice pentru retragerea trupelor. Ultimatumul dat de teroristi expira astazi, iar rezultatul discutiilor dintre autoritati si insurgenti este necunoscut. In cazul celorlalti jurnalisti sechestrati, rapitorii nu si-au dus pina la capat amenintarile cu moartea. Cu o exceptie, italianul Enzo Baldoni.

Demonstratii de solidaritate, negocieri secrete si presiune politica. Asa incepe ultima zi a ragazului dat de rapitori pentru retragerea trupelor romanesti din Irak.

In majoritatea cazurilor de rapire in Irak, organizatiile insurgente au transmis televiziunii Al Jazeera ori pe Internet inregistrari cu ostaticii care enunta revendicarile rapitorilor si comunica termenele- limita pentru indeplinirea acestora. Nu sint cunoscute informatii legate de negocierile autoritatilor cu gruparile teroriste, dar revendicarile politice ale rapitorilor au fost de cele mai multe ori respinse. Cu o exceptie: Filipine a decis sa-si retraga trupele din Irak pentru a obtine eliberarea soferului Angelo de la Cruz. Jurnalistii luati ostatici au fost eliberati, dar pretul platit de autoritati, in cazul in care s-a produs o negociere, este necunoscut. Un singur ziarist a fost executat, italianul Enzo Baldoni.

Termenele au fost uneori incalcate chiar de rapitori, care au dorit astfel sa mareasca tensiunea (cazul Bigley cu un deznodamint tragic). Gruparile teroriste se imita intre ele, cel putin in privinta imaginilor transmise opiniei publice, cu scopul de a crea teroare si presiune. Rapirile si ritualurile ce le sustin reprezinta in acest moment una dintre cele mai importante arme psihologice in strategia militara a organizatiilor teroriste.

Enzo Baldoni: A fost rapit pe 18 august 2004 de gruparea Armata islamica din Irak. Pe 24 august, Al Jazeera a transmis imagini cu jurnalistul care cerea retragerea trupelor italiene din Irak in 48 de ore. Pe 28 august, acelasi post primea imagini cu executia jurnalistului si cu mesajul gruparii: Italia nu a respectat ultimatumul.

Christian Chesnot si Georges Malbrunot: Au fost rapiti pe 20 august 2004. Ei au solicitat presedintelui Frantei, in doua inregistrari transmise de Al Jazeera, sa abroge legea care interzicea purtarea valului islamic, altfel vor fi ucisi. Au cerut de asemenea opiniei publice sa exercite presiuni asupra guvernului francez. Au fost date doua ultimatumuri, primul de 48 de ore, iar dupa expirarea acestuia, de 24 de ore. Desi legea a ramas in vigoare in ciuda termenelor date de gruparea terorista, aceeasi armata islamica din Irak, jurnalistii au fost eliberati dupa 5 luni de detentie.

Giuliana Sgrena: Rapirea jurnalistei italiene in februarie 2005 a fost revendicata de doua organizatii teroriste. La scurt timp, Organizatia jihadului islamic a dat guvernului italian 72 de ore pentru retragerea trupelor, iar Organizatia jihadului 48 de ore, ambele mesaje fiind postate pe Internet. Jurnalista, amenintata cu moartea de rapitori, a fost insa eliberata dupa purtarea unor negocieri, ai carei termeni au ramas necunoscuti.

James Brandon: Reporterul colaborator al "Sunday Telegraph" a fost luat ostatic in august 2004. La citeva ore a fost transmisa o inregistrare in care era impus un ultimatum de 24 de ore pentru retragerea trupelor americane din Irak. Inainte de expirarea ultimatumului, jurnalistul britanic a fost eliberat, se presupune ca dupa mesajul clericului siit Moqtada Al Sadr, care condamna rapirea lui Brandon si cerea incetarea acestor practici neconforme Coranului.

Florence Aubenas: A disparut in ianuarie 2005 dintr-un hotel din Bagdad. Pe 1 martie a fost transmisa o inregistrare in care jurnalista franceza implora autoritatile franceze sa o salveze; nici o revendicare, nici un deadline. Ea se afla in continuare in captivitate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.