Social 20 Iunie 2008 05:37
Bogdan Gabriel Ionescu, 22 de ani, un geniu in matematica, care a castigat Olimpiada Balcanica de Matematica si Informatica, se afla de cateva saptamani intr-o inchisoare din Italia, fiind pedepsit la 3 ani si o luna, pentru furt

Autoritatile romane incearca sa obtina eliberarea tanarului roman, predat autoritatilor italiene si condamnat pentru o frauda informatica, relateaza Gardianul. Bogdan Gabriel Ionescu, in varsta de 22 de ani, castigatorul Olimpiadei balcanice de Matematica si Informatica si fiul unui inginer din cadrul Ministerului roman de Interne, a fost condamnat la trei ani si o luna de inchisoare in Italia pentru o frauda informatica in dauna utilizatorilor de conturi ai Postei italiene.

Lovitura de 200.000 de euro

Bogdan, a fost prins impreuna cu alti membri ai unei bande specializate in „phishing“, o metoda clasica de fraudare pe internet. Practic, grupul lui Bogdan construise un site care semana perfect cu cel al Postei italiene. Apoi, a expediat cateva zeci de mii de e-mailuri catre posesorii de conturi curente la Posta italiana, carora li se cerea date despre conturi.

Datele erau incarcate pe carti de credit preplatite. Potrivit, Evenimentul Zilei, inselatoria ar fi adus acestei bande un castig de aproximativ 200.000 de euro. Tanarul, castigator al Olimpiadei Balcanice de Matematica si Informatica din 2004, a fost arestat pe 27 decembrie 2007, la Craiova, in baza unui mandat emis de Interpol. „Bogdan, prostutul genial, jura ca nu a vazut decat 5.000 de euro din cei 200.000, desi intelegerea cu restul bandei prevedea sa fie si el platit cu un procent”, citeaza il Giornale.

Arestat printre italieni

Autoritatile italiene au emis un mandat european de arestare pe numele lui Bogdan Gabriel Ionescu, fiind retinut de politisti la Craiova si transferat pe 28 decembrie 2007 in Italia.

"Predarea catre autoritatile italiene a fost facuta cu consimtamantul lui, ulterior fiind condamnat la o pedeapsa definitiva de 3 ani si o luna cu executare", a declarat pentru Romania Libera, consulul roman din Milano, Dinu Tiberius Mugurel. Cotidianul italian Il Giornale sustine ca romanii si-au dat seama abia dupa extradare de valoarea lui Bogdan si incearca sa-l repatrieze. "Nu vreau sa spun acum ce demersuri am facut pentru eliberarea sa. Incercam pe caile noastre pasnice, dar nu le putem facem publice deoarece ne-ar strica strategia. Sansele de reusita sunt destul de mari", sustine Dinu.

In momentul arestarii Bogdan Ionescu era inscris la doua facultati, una in cadrul Politehnicii din Bucuresti, cealalta - Facultatea de Matematica-Informatica din Craiova.

Patrimoniu national

Romania face tot ce-i sta in putinta pentru a-l scoate pe Bogdan, geniul matematicii, din inchisoare. Pentru aceasta sarcina a fost desemnat avocatul din Como, Pierpaolo Livio. "Bogdan, au stabilit la Bucuresti, o fi un smecher, dar este mai cu seama un patrimoniu national la care nu se poate renunta.

Avocatul sau se gandeste chiar sa solicite presedintelui Italiei gratierea clientului sau sa solicite o solutie alternativa la detentie. De pilda, sa fie incredintat, de proba, propune avocatul Livio, unui roman, titularul unei firme de informatica. In fond, spune el, Bogdan este un copil", citeaza Ziua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.