Social 14 Iunie 2008 01:36
Sarbatorile publice devin repede un instrument al revolutiei, enunta Mihai Coman in cartea sa “Introducere in antropologia culturala. Mitul si ritul”.
“Sarbatorile si, mai ales, carnavalurile creeaza intervale de intrerupere a ordinii, permitand si legitimizand inversiunile de valori, de norme de comportament”, explica prof. Coman legatura dintre sarbatoare si revolutie. Cartea “Introducere in antropologia culturala. Mitul si ritul”, semnata de Mihai Coman, este un ghid al miturilor si ritualurilor inalnite in diverse sisteme culturale. Pe parcursul cartii sunt dezvaluite diferite semnificatii si caracteristici ale ceremoniilor ritualice din diferite culturi, fiind prezentate aspecte uneori imperceptibile ale conceptelor de magie, vrajitorie, precum si ale riturilor rugaciunii si ofrandelor. Pe de alta parte, Mihai Coman analizeaza forme moderne ale manifestarii riturilor contemporane, vorbind despre procesiuni si parade, pelerinaj, sarbatori si carnavaluri, precum si despre riturile politice. In aceasta ultima categorie intra sarbatorile politice, comemorarile, inaugurarile si vizitele oficiale, precum si parade, demonstratii si reuniuni politice. “Sarbatorile politice sunt manifestari rituale ce se dezvolta intre doi poli, cel al politicului, implicand controlul, etalarea puterii si solemnitatea, si cel al sarbatorescului, implicand libertatea si etalarea emanciparii. Cu ocazia unor asemenea sarbatori, colectivitatea aplica doua reguli de comportament ritualic: una, pe durata celebrarii propriu-zise, impunea respectarea regulilor protocolare ale solemnitatii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.