Social 3 Iunie 2008 16:56
Guvernul a decis amanarea termenului privind punerea in circulatie a pasapoartelor electronice cu sase luni, data prevazuta in hotararea adoptata de Executiv fiind 31 decembrie 2008, relateaza NewsIn.

Termenul de punere in circulatie a pasapoartelor biometrice a fost amanat astfel a patra oara, urmand ca RA-APPS sa organizeze o noua licitatie pentru selectarea firmei producatoare, dupa ce caietul de sarcini va fi refacut, pentru a reduce costul realizarii pasapoartelor. Secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca, a declarat pentru NewsIn, in 20 mai, ca doreste totodata refacerea caietului de sarcini, pentru a reduce suma necesara producerii pasapoartelor cu 40-50%".

"Trebuie sa reluam licitatia in urma respingerii de catre CNSC a contestatiilor depuse de firmele care au participat la licitatia anterioara. Caietul de sarcini ar trebui sa fie refacut de o firma specializata, pentru a reduce suma necesara producerii pasapoartelor cu 40-50%", a declarat Berca pentru NewsIn.

Data stabilita initial pentru punerea in circulatie a documentelor electronice a fost 1 ianuarie 2007, iar termenele ulterioare - 1 septembrie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 iulie 2008.

Potrivit unei informari a ministerului de Interne din luna martie a acestui an, la data de 23 iunie 2008 urma sa fie instalata aparatura necesara pentru "faza pilot" a proiectului, la 1 iulie sa fie eliberat primul pasaport biometric, iar la inceputul lunii decembrie sistemul urma sa emita acte in toata tara. Marius Tache, purtator de cuvant al ministerului Internelor, aprecia insa la acea vreme ca termenele preconizate ar putea fi decalate, avand in vedere modul in care se desfasoara licitatia.

Securitatea pasapoartelor este una din conditiile impuse de oficialii SUA pentru ca cetatenii romani sa poata calatori fara vize in Stalele Unite. O alta conditie este ca rata de respingere a vizelor sa fie sub 10%, in conditiile in care Romania are in prezent cea mai mare rata de respingere a vizelor dintre statele UE - 37,7%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.