Social 30 Mai 2008 00:00
In acest an, 55 de copii romani au fost descoperiti neinsotiti pe teritoriul Italiei. Autoritatile de la Roma refuza insa sa-i repatrieze. La mijloc ar putea sta interese de adoptii.

Autoritatile romane ar putea da in judecata Italia daca refuza in continuare sa semneze acordul pentru repatrierea copiilor romani. Mai mult, autoritatile din Peninsula refuza de aproape patru ani semnarea acordului de repatriere a minorilor romani. Gabriela Tonk, subsecretar de stat la ANPDC, a declarat pentru cotidianul.ro ca „protocolul este gata scris, e la partea italiana de ceva vreme, mai ramane numai sa il semneze.

Insa tot apar motive pentru care ei nu semneaza, acuma vor sa ajusteze anumite expresii, sa fie traducerea cat mai corecta, adica au ridicat probleme de forma, nu de fond“. Tonk a adaugat ca „deocamdata ramanem in cadru diplomatic“ pentru a obtine semnatura Italiei pe acord, insa, daca acest lucru nu se va intampla, „se va ajunge la situatia in care vom da Italia in judecata“.

Aceasta a mai spus ca si fara acest acord s-au facut demersuri pentru repatrierea copiilor singuri din Italia, pe baza unei hotarari de guvern din 2004, pentru ca aceste cazuri sa fie judecate in Romania, si nu de instanta italiana, care in cateva situatii a dat copiii romani spre adoptie unor cetateni italieni, desi parintii din Romania cerusera sa fie repatriati. „Noi facem toate demersurile pentru a repatria copiii, facem anchetele sociale in tara, avem acordul parintilor de repatriere, dar nu se intampla nimic la ei“, povesteste Tonk.

„Justificarea autoritatilor italiene se refera de fiecare data la situatia de dificultate in care s-au gasit minorii la momentul institutionalizarii si prelungesc astfel situatia de provizorat a minorului dupa care, sub pretextul faptului ca intre timp minorul s-a integrat in comunitatea respectiva, a invatat limba italiana etc., refuza repatrierea sau nu mai transmit nici un fel de informatii autoritatilor romane“, potrivit informatiilor furnizate de ANPDC.

Reprezentantii institutiei sustin ca „adoptia unui minor roman de catre o familie de cetateni straini este interzisa prin legislatia romana, iar aplicarea unor masuri de protectie de catre autoritatile unui alt stat european ar trebui sa aiba un caracter temporar, decizia finala cu privire la minor revenind statului al carui cetatean este. Mai mult, la nivel european, in lipsa existentei unui cadru legislativ unic referitor la adoptia internationala, prevaleaza restul conventiilor europene care se refera doar la posibilitatea luarii unor masuri de protectie cu caracter temporar, stabilirea tutelei, decaderea din drepturile parintesti etc., dar subliniaza foarte clar ca nu se aplica in cazul adoptiei. Prevaleaza astfel legislatia nationala si Conventia de la Haga in materia adoptiei internationale, care presupun existenta acordului autoritatilor romane in astfel de cazuri“.

Una dintre mizele acestui conflict o constituie chestiunea adoptiilor internationale, interzise in Romania. Edificator este un caz in care Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a acuzat autoritatile din Italia de incalcarea conventiilor internationale privind drepturile minorilor. Aceasta dupa ce trei copii ai unei romance aflate la Torino au fost adoptati de familii de italieni, desi existau cereri de repatriere pe numele lor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.