Social 14 Mai 2008 04:39
Actorul Colea Rautu a decedat, marti, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde era internat de mai bine de o saptamana, suferind de ciroza.

Ziua il descrie ca fiind Celebrul actor de film si teatru care a facut roluri memorabile in „Moara cu noroc“,
„Mihai Viteazul“, „Fratii Jderi“.

Cel pe care poetul Nichita Stanescu l-a numit „actorul de geniu“ s-a nascut pe 18 noiembrie 1912, la Balti, in Basarabia. Prietenii ii spuneau „Colica“.

Colea Rautu, pe numele sau adevarat Colea Rutkovschi, a debutat la Teatrul de Revista “Carabus“, condus de Constantin Tanase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a interpretat prima oara faimosul slagar “Ti-a iesit cosaru-n drum”, de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian.

La initiativa lui Sica Alexandrescu, a jucat la Teatrul National din Bucuresti, informeaza Cotidianul.
Actorul a interpretat roluri in peste 70 de filme de lung metraj, atat romanesti cat si straine, in seriale de televiziune, debutand cu “Desfasurarea”, in 1954.

Printre distinctiile primite se afla titlul "Artist Emerit", Premiul de Stat, Premiul de la Karlovy-Vary, Premiul Festivalului de la Moscova.

Regrete printre colegi
Lumea teatrului si a cinematografiei romanesti va resimti lipsa unui artist emerit. „Nici nu am cuvinte.
L-am iubit foarte mult, am fost rapidisti, mergeam la meciuri. Era un simbol al nostru, era un nemuritor“,
a declarat pentru Evenimentul Zilei, Mitica Popescu.

Regizorul Sergiu Nicolaescu s-a declarat „socat“ de moartea lui Colea Rautu, afirmand ca aceasta pierdere este, dupa cea a lui Amza Pellea, „cea mai dura“ pe care a suferit-o. Fiica lui Amza Pellea, Oana Pellea, a avut doar cuvinte de lauda pentru cel trecut in nefiinta. „Un munte de talent si de discretie! Un caracter desavarsit si un mare Domn! O lectie de cum se poate trece drept si curat pe acest pamant - acesta a fost Colea Rautu!“, a afirmat Oana Pellea.

Fostul sau coleg de platou Jean Constantin regreta si el disparitia marelui actor. „Am jucat mult cu el -
un om extraordinar! E o pierdere pentru noi, pentru breasla actorilor“, a declarat acesta. Stefan Iordache
a fost ceva mai retinut: „Preferam sa vorbesc de el cand era viu“, a spus actorul, indurerat de pierderea unui prieten.

Romania Libera a publicat lista filmelor pe al caror generic se regaseste numele regretatului actor: "Desfasurarea" (1954), "Bijuterii de familie" (1957), "Setea" (1960), "Castelanii" (1964), "Fantomele se grabesc" (1966), "Razbunarea haiducilor" (1968) - Ibrahim, "Mihai Viteazul" (1970) - Murad III, "Haiducii lui Saptecai" (1971) - Mamulos, "Nemuritorii" (1974) - Iusuf Pasa, "Stefan cel Mare - Vaslui 1475" (1975) - Soliman Pasa, "Toate panzele sus!" (1976) - Spanu, "Ultima noapte de dragoste" (1979), "Cel mai iubit dintre pamanteni" (1993).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.