Social 12 Mai 2008 02:07
Persoanele care doresc sa-si controleze gratuit alunitele care ar putea ascunde un cancer de piele o pot face, gratuit, pe 15 mai, de Ziua europeana pentru depistarea melanomului.

In aceasta zi, peste 150 de medici din toata tara va vor oferi sfaturi despre cum sa va protejati de efectele nocive ale soarelui. Consultatiile se vor acorda doar pe baza de programare telefonica la numarul gratuit 0800.800.610 si vor avea loc aproape in toata tara, in spitalele judetene si in cabinetele de dermatologie. In Bucuresti, consultat iile se vor putea face la spitale si clinici din sectorul in care locuiti sau lucrati. Programarile se pot face pana pe 15 mai, ora 11.00, informeaza Gardianul.

50.000 de europeni au melanom
Melanomul reprezinta forma cea mai grava de cancer cutanat. Statisticile arata ca, in 2006, din 784 de romani examinati in cadrul Zilei europene pentru depistarea melanomului, 24 au fost diagnosticati cu melanom, iar alti 75, cu alte forme de cancer cutanat.

In 2007 au fost examinate 636 de persoane, din care 25 aveau melanom, iar 86, alta forma de cancer. „Comparativ cu anul trecut, in 2008 ne propunem sa sensibilizam un numar dublu de persoane care sa solicite consult pentru leziuni cutanate suspecte de malignizare si ne bazam pe sprijinul a 160 de dermatologi“, afirma Victor Georgescu, director stiintific la Laboratoarele La Roche-Posay, citat de Evenimentul Zilei.

Melanomul malign, cel mai grav cancer de piele, reprezinta, potrivit presedintelui Academiei Europene de Dermatologie si Venerologie, prof. dr. Andreas Katsambas, 4% din toate cancerele. „Daca in anul 1935, riscul de dezvoltare al acestei maladii era de 1 la 1.500 de persoane, in 2001, el crescuse la 1 la 71 de persoane”, a mai atentionat prof. Katsambas.

Oricine poate sa dezvolte un melanom cutanat, dar un risc mai mare prezinta persoanele care au pielea, parul si ochii de culoare deschisa, cele care au numeroase alunite (peste 100) si antecedente de tumori cutanate in familie. Potrivit Gandul, in aceeasi situatie se afla si cei care au suferit arsuri solare grave si repetate ori persoanele care apeleaza la solar pentru bronz artificial. De aceea, „in cazul unei alunite suspecte sau care si-a modificat culoarea, aspectul ori diametrul trebuie sa consultati medicul dermatolog”, a conchis directorul executiv al Societatii Romane de Dermatologie, conf. dr. Sorin Tiplica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.