Social 8 Mai 2008 14:54
Interesul pentru taberele scolare a scazut dramatic in ultimii 18 ani, astfel ca, daca in 1990, gradul de ocupare a taberelor scolare era de 73,2 la suta, acesta ajunsese la doar 19,2 la suta in 2007, dupa cum arata date ale Institutului National de Statistica (INS), potrivit NewsIn.

Dupa Revolutie, de la an la an, tot mai putini elevi au ales sa-si petreaca o parte din vacanta in tabere organizate de autoritatile statului. Potrivit datelor INS, in 1990, taberele din Romania erau ocupate in proportie de peste 73 la suta, in 2000 gradul de ocupare scazuse deja la 20 la suta, iar in 2005 acesta a fost de doar 14,8 la suta.

"Motivul acestui dezinteres pentru tabere, raportat cel putin la intervalul 1990-2005, ar fi faptul ca, din cauza bugetului redus care era alocat fostei Agentii Nationale a Taberelor si Turismului Scolar, taberele pastrau si dupa Revolutie atmosfera comunista si conditiile saracacioase de dinainte de 1989. In prezent, incercam sa modernizam taberele, pentru a-i atrage din nou pe elevi", a precizat, pentru NewsIn, seful Directiei de Programe Recreative si Divertisment din cadrul Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT), Adrian Costea.

Dincolo de gradul de confort, in tabere s-au inregistrat si incidente care au diminuat increderea in aceasta varianta de petrecere a vacantei. Spre exemplu, anul trecut, la Navodari, peste 100 de copii si profesori au ajuns la spital cu toxiinfectii alimentare, dupa ce au mancat la cantina taberei. Din cauza situatiilor de acest fel, ANT sustine ca autorizeaza numai tabere care au toate avizele sanitare si de siguranta.

Seful DPRDT afirma ca toate controalele necesare au fost efecuate si anul trecut, inainte de a incepe perioada taberelor, si ca, la momentul respectiv, nu au fost constatate nereguli. "Depinde si de administratorii taberelor ca toate conditiile sanitare si de siguranta sa fie indeplinite pe tot parcursul vacantei elevilor", a mai spus Adrian Costea.

Pana in 2005, de administrarea taberelor s-a ocupat Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar. In urma cu trei ani, agentia a fost inlocuita cu Directia de Programe Recreative si Divertisment pentru Tineret (DPRDT), respectiv cu directii de tineret judetene, subordonate Autoritatii Nationale pentru Tineret, astfel ca taberele scolare au devenit "centre de agrement pentru tineri".

Spre deosebire de bugetul fostei Agentii a Taberelor, bugetul ANT, care este tot o institutie de stat, permite investitii in taberele scolare. Conform unor rapoarte ale ANT, daca in 2004, administratia taberelor scolare avea datorii de peste 60 de miliarde de lei vechi, in 2007 ANT a ajuns sa faca investitii si de 130 miliarde de lei vechi.

Una dintre cele mai drastice masuri luate de ANT pentru a incepe sa dezvolte sectorul taberelor scolare a fost inchiderea definitiva a 121 de tabere dintre cele 178 existente, ramanand sa fie folosite mai putin de 60 de tabere.

Conform DPRDT, anual sunt renovate si date spre folosinta inca doua-trei tabere dintre cele inchise in 2005. In acest ritm, in aproximativ 50 de ani, toate locatiile vor putea fi folosite din nou. Pentru a rezolva aceasta problema, conducerea ANT afirma, in 2006, ca intentioneaza ca taberele scolare sa treaca in administrare la consiliile locale, insa, pana in prezent, nu a fost luata nici o decizie in acest sens.
Bilantul activitatii DPRDT si, implicit, al investitiilor in tabere, arata schimbari nesemnificative in privinta gradului de ocupare a taberelor scolare, in ultimii trei ani. Astfel, potrivit datelor INS, gradul de ocupare a crescut, din 2005 pana in 2007, cu doar patru procente.

In cadrul Congresului Studentilor din Romania, desfasurat in luna mai, presedintele Traian Basescu a declarat ca patrimoniul taberelor studentesti ar trebui sa revina centrelor universitare si sa fie administrate de asociatiile studentesti: „Daca priviti ce structuri vegheaza la problemele tineretului, veti constata ca este dezvoltat un sistem birocratic extrem de larg. Agentia Nationala pentru Tineret are tot atatia angajati cat are si Ministerul de Externe. Aceste lucruri trebuie scoase din sfera afacerilor", a spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.