Social 7 Mai 2008 17:32
Romania a informat Comisia Europeana despre intentia sa de a renunta la utilizarea vaccinului antipesta in ferme, deoarece nu a primit nicio garantie cu privire la eficienta acestuia, a declarat pentru NewsIn, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, Radu Roatis.

"Romania a informat Comisia Europeana, in data de 30 aprilie, despre intentia de a renunta la utilizarea vaccinului marker in ferme. Nu am primit garantiile solicitate cu privire la eficienta acestui vaccin si, de comun acord cu patronatele, am stabilit sa renuntam la vaccinarea in ferme", a spus, pentru NewsIn, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

Acesta a precizat ca Romania solicita Comisiei modificarea unei Decizii, prin eliminarea paragrafului referitor la vaccinarea cu marker.

"In ferme nu se vor mai vaccina porcii si masurile de biosecuritate vor fi sporite. De asemenea, vor fi intensificate controalele cu privire la respectarea acestor norme. In ceea ce priveste vaccinarea porcilor din gospodarii individuale, va fi utilizat vaccinul viu, ca si in cazul porcilor mistreti", a declarat, azi, pentru NewsIn, vicepresedintele ANSVSA, Mircea Chertes.

Agentia Europeana a Medicamentelor (EMEA), prin laboratorul de referinta al Uniunii Europene, a emis recent o alerta pentru retragerea de pe piata a vaccinului antipesta utilizat de Romania, dupa ce testele au relevat ca problemele de calitate afecteaza valabilitatea produselor. La momentul respectiv, presedintele ANSVSA a declarat ca Romania va renunta la vaccinarea antipesta in ferme daca expertii europeni vor ajunge la concluzia ca vaccinul utilizat da o imunitate scazuta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.