Banii de burse ajung in buzunarele studentilor care provin din familii instarite si sunt un supliment al "sponsorizarilor" primite de la parinti, se arata intr-un studiu realizat in cadrul Programului PHARE. In schimb, studentii romani care au cu adevarat nevoie de burse pentru a se intretine nu beneficiaza de ele din cauza unui sistem invechit de repartizare a banilor.

"In Romania, admiterea la facultate este precedata in majoritatea cazurilor de meditatii, ne-a declarat prof. univ. dr. Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare. Daca nu faci meditatii, sansele de a intra la o facultate sunt destul de mici. Aceste meditatii si le permit, bineinteles, tinerii din familii cu venituri mari. Din start, acesti tineri sunt avantajati. Ei intra cu medii mari si beneficiaza de burse. Ierarhia din primul an de facultate privind acordarea burselor ramane neschimbata pana in ultimul an.

Cei din familii instarite continua sa ia bursele, pe cand cei cu venituri modeste, chiar daca au potential, sunt nevoiti sa-si caute un loc de munca pentru a se intretine. In aceste conditii nu mai prea vin pe la cursuri, iar situatia lor la invatatura este slaba". Mihailescu a dat exemplul Universitatii din Bucuresti, unde, in prezent, din totalul burselor, 5 la suta sunt burse de excelenta, 10 la suta sunt burse de merit, 50-60 la suta sunt burse de studiu, iar restul sunt burse sociale. "Majoritatea burselor de excelenta, de merit si de studiu le iau studentii care provin din familii cu venituri mari", a mai spus profesorul Ioan Mihailescu.

"E prost sistemul de acordare a burselor, intrucat nu are la baza criterii obiective. E necesar sa se introduca un sistem de acordare a burselor care sa tina cont atat de performantele studentului, cat si de situatia sa materiala. La ora actuala, bursa este un motivator exclusiv al performantelor de invatare, accentuand insa diferentierile sociale deja existente, iar apoi pe cele profesionale si culturale", ne-a declarat profesorul Lazar Vlasceanu, de la Universitatea din Bucuresti, autorul studiului sociologic amintit. Studiul cu pricina mai arata ca majoritatea studentilor, atat din invatamantul de stat, cat si din cel particular, au venituri lunare care depasesc salariul unui preparator sau asistent universitar, ceea ce intareste ideea ca invatamantul superior a devenit al bogatilor.

Studentii sustin ca cheltuiesc cei mai multi bani pe alimente si bauturi, pe imbracaminte si pe distractii. "Bursa o sparg aproape toata intr-o seara de clubing. Ce sa faci cu o bursa de 1.800.000 de lei pe luna? Mie si prietenei mele nu ne-ar ajunge banii astia nici macar trei zile de mancare. Noroc cu ai mei ca imi baga bani saptamanal pe card", ne-a spus un student in anul III la Matematica. "Cred ca ar trebui sa se schimbe criteriile de acordare a burselor si sa se ia in considerare si mediul de provenienta al studentilor. La Universitatea din Bucuresti bursa de studiu e 1,8 milioane de lei, iar cea sociala 1,6 milioane de lei pe luna. Din cate stiu eu, studentii cheltuiesc banii de bursa pe haine, dar nu le prea ajung. Imbracamintea si incaltamintea s-au scumpit cam mult in ultima vreme", ne-a declarat Florin Ion, presedintele Asociatiei Studentilor din Universitatea Bucuresti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.