De la 1 ianuarie 2005 intra in vigoare Legea 272/ 2004 care interzice, sub orice forma, pedeapsa fizica impotriva copiilor
De la 1 ianuarie 2005, va intra in vigoare un nou pachet legislativ privind protectia drepturilor copilului. Una dintre reglementarile noi este cea care prevede "interzicerea pedepsei fizice sub orice forma" in cadrul familiei, in scoli si in sistemul penal. Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 272/ 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, Romania devine cel de-al 12-lea stat in care copiii sunt protejati prin lege fata de pedepsele fizice. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPCA), Suedia a fost prima tara din lume care a interzis pedeapsa fizica in anul 1979, exemplul ei fiind urmat de Finlanda (1983), Norvegia (1987), Austria (1989), Cipru (1994), Danemarca (1997), Lituania (1998), Croatia (1999), Germania (2000), Israel (2000), Islanda (2003) si Ucraina (2004). Intr-un material publicat pe site-ul ANPCA si semnat de Nicoleta Preda, consilier ANPCA, se arata ca in Suedia prin interzicerea pedepsei fizice s-a vizat: schimbarea atitudinii privind folosirea fortei fizice fata de copii; stabilirea unor reguli clare pentru parinti si profesionisti. Dupa 19 ani de la aplicarea legii, s-a facut un studiu care a demonstrat ca a scazut in mod semnificativ numarul celor care sustin pedeapsa fizica, scadere acompaniata de o reducere a folosirii ei; interzicerea pedepsei fizice nu a avut efecte negative, fiindca parintii nu au fost pedepsiti pentru infractiuni minore, autoritatile nu au devenit mai coercitive; nu a crescut indisciplina tinerilor. Nicoleta Preda precizeaza ca poate cel mai important aspect al interzicerii pedepsei fizice este faptul ca, odata cu interzicerea pedepsei fizice, nu trebuie sa creasca numarul parintilor sanctionati, ci trebuie sa creasca numarul parintilor ajutati de autoritatile si de comunitatea locala in sarcina extrem de dificila de crestere a unui copil.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.