Peste 2.500 de copii ai strazii din Capitala sunt obligati sa cerseasca, sa distribuie droguri, sa spele parbrize sau sa intretina relatii sexuale pentru a supravietui, estimeaza asistentii sociali ai organizatiei neguvernamentale "Salvati Copiii", potrivit NewsIn.

"Numarul exact al copiilor strazii care muncesc pe strada nu poate fi calculat, din cauza mobilitatii acestora, insa asistentii nostri sociali estimeaza ca, numai in Bucuresti, ar fi cel putin 2.500 de copii care sunt supusi unor forme grave de munca pe strada, de la cersetorie si spalat parbrize, pana la intretinerea de relatii sexuale si distribuirea de droguri. Toti acesti copii, in majoritate analfabeti, risca zilnic sa fie abuzati fizic si psihic", a declarat, pentru NewsIn, Liliana Bibac, coordonator de proiecte in cadrul organizatiei Salvati Copii.

Atat reprezentatii societatii civile, cat si cei ai autoritatilor, considera ca actiunile prin care copiii strazii sunt ridicati de Politie nu rezolva acest grav fenomen social. "Ridicarea lor de pe strada este inutila daca nu este urmata de educarea lor si a parintilor, in caz ca acestia din urma exista. Insa nici educatia nu se poate face oricum. Copiii trebuie sa vrea sa isi petreaca timpul in scoala, au nevoie de servicii prietenoase si de metode de invatare atractive. Familiile din care provin trebuie sa fie, la randul lor consiliate. Dar momentan nu putem spune, din pacate, ca acest fenomen se poate eradica", afirma Iulia Vrajitoru, manager de proiecte la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copiilor.

Potrivit organizatiilor care se ocupa cu reincadrarea copiilor strazii in scoala, aproximativ 80 la suta dintre copiii care intra in acest tip de programe ajung sa termine macar patru clase. "De cativa ani de zile, organizatia Salvati Copiii deruleaza programe educationale incepand cu luna aprilie, pentru ca este nevoie de o pregatire premergatoare inscrierii copiilor strazii in sistemul de invatamant. Organizam grupe preparatoare, vizite la muzee si alte activitati care sa-i atraga pe copii, dar lucram, in acelasi timp, cu parintii. Este insa important de stiut ca, pentru a putea ramane in scoli, copiilor trebuie sa li se asigure si suport pentru cheltuieliile legate de scoala", a mai spus Liliana Bibac.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.