Social 7 Aprilie 2008 23:41
Teoria potrivit careia incalzirea globala este cauzata de razele soarelui si de alte influente cosmice care afecteaza perdeaua terestra de nori este falsa. Schimbarile climatice, ale caror efecte devastatoare isi fac deja simtita prezenta, sint cauzate de gazele cu efect de sera, produse de activitatile umane.

Un studiu international publicat vineri arata ca cei care considera ca incalzirea globala nu este produsa de om gresesc. Cercetatorii au adus in sprijinul afirmatiei mai multe seturi de dovezi care arata ca nu exista nici o legatura intre intensitatea razelor cosmice (mai ales a celor solare) si perdeaua de nori care inconjoara Pamintul.

DOCUMENTAR. Totul a pornit anul trecut de la documentarul "The Great Global Warming Swindle" ("Marea escrocherie a incalziri globale"), difuzat de postul britanic de televiziune Channel 4. Programul sugera ca fenomenul schimbarilor climatice este produs de o scadere inregistrata in ultimele sute de ani a intensitatii razelor cosmice care ajung pe planeta. Consecinta acesteia ar fi o scadere a "numarului" de nori de joasa altitudine, fapt ce a permis ca mai multa caldura solara sa ajunga pe Pamint, incalzindu-l si producind acest fenomen al schimbarilor climatice. Documentarul sugera chiar ca si alte planete "au" incalzire globala.

Studiul publicat vineri de Institutul Britanic pentru Fizica arata cum cercetatori de la Universitatile Lancaster si Durham au incercat vreme de un an sa gaseasca o legatura intre razele cosmice ionizate si producerea norilor de joasa altitudine. Savantii au folosit date provenite de la International Satellite Cloud Climatology Project. Observatiile au aratat ca subtierea paturii de nori de deasupra Pamintului nu are nici o legatura cu intensitatea razelor cosmice. Nu se produce nici un fel de schimbari in stratul de nori, desi intensitatea razelor cosmice creste sau scade cu regularitate de mai multe ori pe parcursul unei luni calendaristice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.