Social 4 Aprilie 2008 00:08
Alexandru Balasescu, specialist in studii pe Orientul Mijlociu, islam si modernitate, spune ca in urmatorii 50 de ani vom trece de la anti-ageing la bio-beauty.

In toate epocile si in toate culturile, infrumusetarea este o preocupare majora a oamenilor. Insa frumosul in sine are specificitate locala si este definit in functie de contextual social. Intotdeauna frumusetea a implicat interventia asupra corpului si a chipului uman, alterarea anatomiei pentru a corespunde unor canoane ale vremii. Fundamentala in cautarea frumusetii este de fapt exprimarea, in mod vizibil social, a capacitatii de control asupra corpului, primul pas spre controlul celorlalti.

Celebre mutilari in slujba frumusetii sint picioarele strinse de pantofi minusculi in China sau giturile alungite cu inele de metal la o populatie din Malaiezia. Ierarhiile sociale, vrem a recunoaste sau nu, au fost si sint bazate in mare masura pe frumusete, asa cum este definita ea de la o cultura la alta.

De la cele mai izolate triburi, unde frumusetea este definita de multe ori prin marcarea rituala a corpului, pina la cele mai dezvoltate democratii, liderii sint in mod necesar si frumosi - de unde si importanta consilierilor de imagine in politica.
Publicitate

Contrar credintei filozofilor de secol XIX, frumosul nu este universal, insa cautarea frumosului (asa cum este el definit intr-un moment istoric si spatiu cultural specific) este o constanta a umanitatii. Sistemul star - care se aplica nu numai in showbiz - este expresia actuala a acestei constante universale.

Unul dintre ultimele produse ale cosmeticii internationale este o crema ce foloseste o referinta la biotehnologie: DNAge. Publicizata ca fiind o crema ce contine ADN-ul pielii (ca si cum fiecare tesut ar avea un intreg ADN specific), ea ar trebui sa ne fereasca de efectele imbatrinirii.

Nu este singurul produs de acest fel. De fapt, o intreaga industrie, numita anti-ageing, s-a dezvoltat in ultimii ani tocmai pe aceasta idee a mentinerii aspectului tineresc. De ce? Pentru ca acesta este definitoriu pentru canonul de frumusete actual. A fi frumos inseamna a fi tinar (sau macar a arata tinar). In termeni stiintifici, aceasta se numeste noetenie - mentinerea calitatilor juvenile dupa atingerea maturitatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.