Sistem video cu circuit inchis. Asa s-au gindit medicii din maternitatea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti sa instruiasca proaspetele mamici.

Cum si cit se alapteaza copilul, care sint ultimele tendinte in tarile occidentale in aceasta privinta, cum se trateaza "furia laptelui". Toate informatiile se transmit prin sistemul video montat in saloanele unde stau mamicile alaturi de copiii lor nou-nascuti. Televizoarele sint conectate la unul central, aflat in camera asistentelor, astfel incit zilnic, la o anumita ora, mamicile sint invitate sa se delecteze urmarind televizorul.

"Rolul principal al acestui sistem, care functioneaza din iarna lui 2004, este acela de a veni cu un plus de informatie despre alaptarea si ingrijirea nou-nascutului. Asta dupa ce maternitatea noastra a fost prima din tara unde s-a introdus sistemul prin care mamicile stau tot timpul alaturi de copil. Femeile sint invatate tehnica corecta de alaptare, cum sa-si puna copilul la sin (pentru a evita ranile, copilul trebuie sa-si umple gura cu sfircul si cu areola), care sint diversele pozitii pe care le pot adopta si cum sa nu ajunga la complicatii care sa le faca sa renunte la alaptarea copilului", explica utilitatea noului sistem dr. Corina Grigorie, medic primar de obstetrica-ginecologie la Spitalul Universitar.

Epuizarea dupa nasterea copilului si taieturile o pot descuraja pe proaspata mamica sa alapteze, toate i se pot parea o povara. "O femeie care vrea sa alapteze, sigur poate s-o faca. Spre deosebire de ce se intimpla in alte unitati medicale, noi incurajam alaptarea copilului la cerere, atunci cind copilul vrea, fara un orar strict. Pina la sase luni, copilul trebuie alaptat exclusiv la sin, fara ceaiuri, sucuri de fructe si alte suplimentari", detaliaza medicul ultimele tendinte la nivel mondial in domeniu.

"Ma ajuta sa nu gresesc"

Tinerele mamici, tinta sistemului video, se declara incintate de aceasta inovatie. "Pe mine una, care sint la prima sarcina, m-au ajutat informatiile primite. Am invatat cum sa folosesc compresele pentru furia laptelui, cum sa pun copilul la sin: gura trebuie sa faca priza pe mamelon. Sint informatii utile, care or sa-mi foloseasca: sa nu-i dau copilului lapte muls cu biberonul, fiindca risc sa nu mai vrea sa suga, sa nu-i dau suzeta, am aflat si ca laptele muls se poate pastra 12 ore la frigider, eu stiam ca se arunca. Sint multumita fiindca sint ajutata sa nu gresesc", ne-a povestit Simona Tanase, o proaspata mamica de 31 de ani.

Avantajele hranirii copilului la sin

In Romania, persista inca ideea ca, de la 2-3 luni, copilul ar trebui sa inceapa sa manince si ca sint foarte utile suplimentarile cu lapte praf, idei sustinute si de o parte dintre medici. Un copil hranit artificial va avea mult mai multe probleme digestive decit unul hranit natural. In plus, componentele laptelui matern sint extrem de benefice pentru sanatatea bebelusului, acesta continind tot ceea ce copilul are nevoie, inclusiv hormoni si anticorpi (care il ajuta sa lupte impotriva bolilor si care nu exista in nici un lapte praf).

Mai mult, componentele nutritionale ale laptelui matern se ajusteaza la nevoile copilului pe masura ce acesta creste. Pentru ca beneficiile pentru sanatate sint atit de mari, Academia Americana de Pediatrie recomanda alaptarea copilului pentru cel putin primul an de viata (exclusiv lapte matern in primele sase luni) si chiar mai mult, daca copilul si mama doresc. Ultima recomandare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii este ca alaptarea la sin sa se prelungeasca pina la virsta de 2 ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.