Social 3 Aprilie 2008 03:05
Bush a apreciat, in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu Basescu la Neptun, calitatea Romaniei, de lider in regiune * Presedintele SUA a asigurat ca se va implica in problemele de securitate din zona
In conferinta comuna de presa de la Neptun, de ieri, presedintii George W. Bush si Traian Basescu au subliniat importanta Marii Negre pentru Alianta Nord Atlantica si rolul Romaniei la granita NATO. La prima intalnire cu Basescu la Washington, Bush l-a declarat pe presedintele Romaniei cel mai bun sfatuitor al sau pe problemele Basarabiei - de data aceasta Bush l-a considerat pe Basescu cel mai bun sfatuitor al sau in problemele Marii Negre. Securitatea la Pontul Euxin a ocupat locul central al declaratiilor celor doi presedinti, ca si faptul ca tarile regiunii sunt toate supuse acelorasi amenintari.
"Apreciez calitatea dumneavoastra de lider in zona Marii Negre. Si cred ca de aceea m-ati invitat aici, pentru ca am vorbit de leadershipul dumneavoastra in zona Marii Negre. Noi impartasim preocuparile pe care le aveti privind securitatea, pentru dorinta dumneavoastra de a ridica rolul acestei zone, pentru fondul financiar pe care l-am facut pentru Marea Neagra, pentru a intari statul de drept, guvernele democratice in tarile din zona", a declarat presedintele american. Basescu a afirmat in replica: "Tin sa va multumesc pentru atentia pe care administratia dumneavoastra a dat-o regiunii Marii Negre. Tin sa va multumesc pentru ingrijorarile dumneavoastra legate de securitatea in regiunea Marii Negre si de ingrijorarile dumneavoastra legate de nevoia de a garanta democratia in spatiul regiunii Marii Negre".

Sabotaj rusesc
Intr-un raport facut public pe 19 martie, Ministerul rus de Externe recunostea faptul ca a impiedicat initiativele romanesti la Marea Neagra. Raportul subliniaza ca Rusia a trebuit sa lucreze sustinut pentru a contracara initiativele Bucurestiului legate de infiintarea in regiunea Marii Negre a unor structuri cu o importanta componenta extraregionala si in primul rand a Forumului Marii Negre pentru dialog si parteneriat. Ca urmare, se arata in acelasi document, in zona Marii Negre, activismul romanilor, ce nu a corespuns intereselor Rusiei, s-a diminuat intr-o anumita masura. Pe de alta parte, raportul Ministerului rus de Externe apreciaza ca linia Moscova de a lucra din timp cu Bucurestiul pentru minimizarea efectelor aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, efecte asupra relatiilor bilaterale, a avut rezultate pozitive, care s-au concretizat in semnarea protocolului intre Moscova si Comisia Europeana privind extinderea asupra Romaniei a acordului cadru Rusia-UE. O alta problema - prezenta bazelor americane langa Marea Neagra - a creat anul trecut complicatii in dialogul politic intre Moscova si Bucuresti.
Bush a declarat, raspunzand unei intrebari in timpul conferintei de presa, ca intelege frustrarea romanilor in ceea ce priveste vizele, ca a discutat acest subiect cu Traian Basescu si ca vor colabora pentru imbunatatirea situatiei. Bush a spus ca a incercat sa convinga Congresul sa modernizeze legea vizelor, ca aceasta a fost modificata, dar contine inca anumite obstacole pentru tari precum Romania. Presedintele american l-a asigurat pe Basescu ca vor colabora astfel incat sa fie respectata legea americana, dar sa existe si o imbunatatire a situatiei in ceea ce priveste calatoriile romanilor. Bush a dat exemplul celor care vor sa-si viziteze rudele din Statele Unite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.