Social 2 Aprilie 2008 23:36
Mamele nevoite sa munceasca in concediul postnatal pot obliga statul, in cateva luni, sa le plateasca despagubiri. Procesul nu costa nimic. Cazul judecatoarei Cristina Ilina, care a castigat in instanta despagubiri pentru ca a fost nevoita sa lucreze in concediul postnatal, constituie un precedent pentru numeroase mamici.

Urmand exemplul judecatoarei Cristina Ilina multe mamici din toata tara sunt hotarate deja sa actioneze statul in judecata.

„Reclamanta s-a aflat in imposibilitate de a beneficia de intregul concediu necesar pentru cresterea si ingrijirea copilului sau de pana la 2 ani. Aceasta imposibilitate s-a datorat faptului ca, odata ce s-ar fi aflat in acel concediu, veniturile sale ar fi fost evident diminuate, in mod semnificativ, beneficiind doar de plata a 600 RON lunar (...) instanta considera ca aceasta situatie de fapt (...) i-a creat reclamantei un prejudiciu moral, a carui reparatie se impune prin plata unor despagubiri morale, apreciate de instanta ca necesare si suficiente.“

Astfel si-au motivat magistratii Judecatoriei Sectorului 5 decizia de a condamna statul la plata de despagubiri in cazul magistratului Cristina Ilina care, la fel ca si alte multe mamici din Romania, a fost nevoita sa-si intrerupa concendiul postanatal pentru a-i putea oferi bebelusului sau toate cele necesare. Mai multi specialisti in Drept pe care i-am consultat sustin ca orice femeie aflata in situatia magistratului poate obtine, in doar cateva luni si fara prea mari eforturi, o decizie similara.

Un proces fara taxe
Potrivit juristilor, pe langa cartea de identitate a mamei si certificatul de nastere al copilului, „dosarul“ depus la judecatoria pe raza careia locuieste femeia ar trebui sa mai contina solutia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) care a constatat ca „reprezinta discriminare reglementarea unei indemnizatii unice pentru cresterea copilului indiferent de salariul mamei si indiferent de contributia acesteia la sistemul de asigurari sociale.

Sistemul actual de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului nu este unul echitabil, intrucat se bazeaza doar pe principiul solidaritatii, neluand in calcul venitul si contributia diferita la bugetul statului“. Acestor solutii, pe care femeia le poate invoca in actiunea sa in instanta, li se mai adauga o adeverinta de la locul de munca, in care se precizeaza data la care aceasta si-a reluat activitatea, si o adeverinta medicala completata pe modelul: „Subsemnateii se recomanda medical alaptarea minorului pana la 2 ani, evitarea efortului fizic si psihic, a stresului prelungit, chestiuni prezente la locul de munca...“.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.