Social 31 Martie 2008 00:41
Nu de pace era porumbelul care i-a scapat ministrului mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, intr-un minidiscurs rostit de curand, cand se afla intr-o vizita la Zarnesti. El pomenea, pe buna dreptate, de unele „puscarii de animale" care urmeaza a fi inchise, dar a inclus pe lista si Zoo Baneasa. Ulterior a dres busuiocul si a anuntat un plan de reabilitare pentru Bucuresti.

Practic, situatia se prezinta dezastruos: nerentabilitate si, mai grav decat atat, supunerea animalelor la conditii improprii de viata, departe de normele europene in domeniu.
Daca in Europa Occidentala animalele salbatice tinute in captivitate au revoltat opinia publica, care s-a exprimat clar impotriva inchiderii acestora (peste 80% din englezi nu concep ca animalele salbatice sa fie smulse din mediul lor natural), la noi si in celelalte tari din fostul bloc comunist, unde populatia mai are probleme cu propriul nivel de trai, animalele salbatice sau domestice sunt o tema mai... straina.
Dintre cele 32 de gradini zoologice existente in Romania, 28 sunt in administrarea primariilor, iar patru functioneaza in sistem de parteneriat public-privat. Anul trecut, in urma unui control „Garda Nationala de Mediu a constatat ca unele gradini zoologice aveau autorizatii de functionare expirate.
Tot anul trecut, ministrul de resort a emis un ordin cu numarul 1798/2007 - care abroga ordinul precedent din 2004, cel care acordase autorizatiile de functionare valabile si acum - si reglementeaza, printre altele, si functionarea structurilor care se ingrijesc de fauna salbatica.

Este lesne de inteles de ce o chestiune deloc colaterala, precum fauna salbatica, nu a beneficiat de un decret-lege, ca in cazul unor tari din Europa de Vest. Deja in posesie de legislatie avansata, tarile occidentale au actualizat o directiva a Consiliului European (nr. 1999/22), care se referea la protejarea faunei salbatice si biodiversitatii prin adoptarea de masuri in materie de autorizatii si inspectii pentru gradinile zoologice.

Totusi, ordinul ministrului Korodi face primul pas catre disciplinarea unui domeniu in care domnea jalea. Al doilea pas a fost HG 1500 prin care s-au alocat fonduri de milioane de euro pentru gradinile zoologice care au sarit primele sa-si ceara drepturile banesti.

Directiva europeana nu precizeaza care este perioada de reabilitare care se acorda fiecarei structuri, dar secretarul de stat Lucia-Ana Varga spune ca „in aceasta perioada gradinile zoologice trebuie sa aloce fonduri pentru reabilitare daca vor sa primeasca o autorizatie de mediu".

Zoo Bucuresti, chiar daca nu este aliniata din punct de vedere al cerintelor noi, poate functiona pana in 2010, intrucit are autorizatie valabila pana atunci. Secretarul de stat Varga ne spune ca multe dintre gradinile zoo din Romania nu au mai investit in modernizarea lor din anii '70, cand au fost infiintate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.