Social 25 Martie 2008 01:41
Kurt William Treptow, istoricul cu cetatenie americana si romana condamnat pentru pedofilie, a dat in judecata Romania la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Condamnat de o instanta ieseana la sapte ani de inchisoare pentru pedofilie, istoricul american Kurt William Treptow a deschis un proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in care solicita despagubiri statului roman, relateaza ziarul Ziua de Iasi. Potrivit publicatiei, Treptow sustine ca a fost nedreptatit de justitia locala, iar la doar cateva zile dupa iesirea din inchisoare, americanul a plecat din Iasi catre o destinatie necunoscuta. Cat timp a stat in spatele gratiilor, Treptow a scris o carte despre Vlad Tepes, reusind astfel sa iasa din Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi mai devreme decat era prevazut. Dosarul sau se afla momentan in curs de judecare la instanta internationala, iar americanul cere despagubiri de ordinul zecilor de mii euro pentru ca a fost tratat in mod necorespunzator in Romania. "Eu stiu de existenta acestui proces de la CEDO, insa in prezent nu stiu in ce faza se mai afla. Clientul meu era nemultumit de ceea ce i s-a intamplat in Romania si a considerat ca este corect ca instanta internationala sa-si spuna cuvantul si sa constate daca a fost condamnat pe nedrept sau nu", a declarat avocatul lui Treptow, Liviu Bran. De altfel, prin depunerea acestei cereri istoricul american spera la o decizie favorabila acordata de instanta de la Strasbourg.

Continutul dosarului depus de Kurt Treptow la Strasbourg este oficial ascuns opiniei publice românesti. Prietenii sai din Iasi, printre care si avocatul Liviu Bran, nu comenteaza ce anume contin aceste acte. “Exista un astfel de proces la CEDO deoarece clientul meu era nemultumit de ceea ce i s-a intamplat in România. A considerat ca trebuie sa apeleze la o instanta internationala. Sunt câteva lucruri pe care clientul meu le reclama, pornind de la modul in care a avut loc procesul, administrarea probelor si alte aspecte din detentie, dar nu stiu amanunte. Nu cunosc valoarea despagubirilor solicitate, probabil câteva zeci de mii de euro”, a declarat sec avocatul iesean Liviu Bran. El s-a aratat increzator ca instanta de la Strasbourg va acorda câstig de cauza lui Treptow. Este insa neclar ce anume reproseaza exact Treptow statului roman si nici avocatul sau nu a dat detalii in acest sens, dupa cum arata Gardianul. Ceea ce se stie inca din timpul procesului este ca Treptow s-a plans in nenumarate rânduri de falsificare de probe si de faptul ca a fost hartuit de presa. A reclamat si faptul ca i s-au adus si acuzatii nefondate si a prezentat la rândul sau probe care demonstrau ca fetele care au participat la orgiile sale au facut sex de bunavoie, contra cost, fiind prostituate minore. Aceste circumstante invocate de istoric nu au fost insa luate in seama de judecatorii care au pronuntat una dintre cele mai grele sentinte, acuzatia clara – dincolo de toate alte speculatii sau circumstante – fiind cea de intretinere de acte sexuale cu minori.

Potrivit Ziua, anul 2001 a fost "anul Treptow" pentru Ioan Talpes. Fostul director SIE a sarit in ajutorul pedofilului american, intervenind nuantat in ancheta declansata de procurori. In timp ce Treptow fusese dat disparut, consilierul prezidential a declarat ca autoritatile nu isi pot permite "masuri penibile, cu filmari si arestari pe strada", urmate, eventual, de scuze in cazul in care gresesc. Adevarul despre relatia Talpes - Treptow avea sa iasa imediat la suprafata: Profesorul-pedofil a fost racolat, crescut si acoperit de Ioan Talpes. In sprijinul acestor informatii, ZIUA a aratat la acea data ca in calculatorul romano-americanului nu se aflau numai poze porno, ci si date despre politicieni, oameni de afaceri, spioni, retele de legatura. Treptow fusese trimis in 1988 in Romania de CIA cu misiunea de a culege date si de a pune umarul la rasturnarea lui Ceausescu. Dupa 1990, regimul Iliescu l-a reactivat. Pedofilul-istoric a primit sute de mii de dolari de la SIE pentru a scrie carti si articole despre imaginea Romaniei, dupa cum o dicta interesul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.