Social 19 Martie 2008 13:09
Peste 1.300 de membrii ai Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) protesteaza astazi in Piata George Enescu si in Piata Aviatorilor din Bucuresti. Principalele revendicari sunt scaderea pretului la motorina, functionarea irigatiilor si finantarea agriculturii, arata NewsIn.

"Vrem sa intram la discutii (cu reprezentantii autoritatilor, n.r.) si suntem pregatiti, speram ca si ei sa fie pregatiti si sa accepte sa discutam. Este o prima discutie. In solicitarea noastra sunt incluse mai multe puncte", a declarat presedintele LAPAR, Marcel Cucu.

Potrivit lui Cucu, in Piata George Enescu din Capitala s-au strans in jur de 1.000 de protestatari care se vor deplasa catre sediul Guvernului unde se vor intalni cu alte 400 de persoane si vor continua mitingul in Piata Aviatorilor.

Printre solicitarile LAPAR se numara interventia statului pentru asigurarea unui pret al motorinei pentru agricultura la valoarea de 0,50- 0,55 euro/litru in conformitate cu practicile europene, efectuarea platilor unice pe suprafata si a platilor complementare si eficientizarea sistemelor de irigatii.

De asemenea, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania solicita reintroducerea cultivarii de soia modificata genetic, elaborarea unei strategii pe termen lung a politicilor din agricultura, infiintarea creditului funciar si reabilitarea cercetarii din agricultura, arata NewsIn.

"Din 1,1 milioane de hectare irigabile s-ar putea iriga 200-300 de hectare iar restul pe masura ce se fac reparatiile necesare. Pana acum reparatiile pentru intrarea apelor pe canale erau facute de SNIF (Societatea Nationala "Imbunatatiri Funciare" - n.red.) acum sunt necesare niste licitatii iar procedurile intarzie. Asta inseamna ca abia in iunie ar putea incepe reparatiile. Deja au aparut primele semne de seceta in Dobrogea, sudul Moldovei si Baragan si daca problema irigatiilor nu se rezolva veti vedea la anul falimente in lant", a spus Marcel Cucu.

Presedintele LAPAR a mai precizat ca in cazul unei secete pierderile ar fi de trei sferturi din productie si trei sferturi din venituri.

In ceea ce priveste plata subventiilor europene, chiar daca ar fi facute 3.000 de plati pe zi asta ar insemna ca ar fi necesar mai mult de un an pentru a ajunge la cei aproximativ 1,2 milioane de fermieri, potrivit reprezentantilor LAPAR.

Daca solicitarile nu le vor fi solutionate, agricultorii isi vor continua protestul la Bruxelles, potrivit NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.