Cancelariile scolilor sint din ce in ce mai goale. Profesorii si invatatorii isi fac bagajele si pleaca in strainatate pentru a lucra in domenii mai bine platite sau chiar pentru a munci in agricultura. In Bucuresti, spre exemplu, la jumatatea anului scolar in curs, numarul demisionarilor este sensibil mai mare decit cel inregistrat in tot anul scolar trecut. In timp ce oficialii incearca sa nuanteze motivele exodului didactic, sindicalistii acuza direct politica salariala defectuoasa din domeniu.

In Brasov, sefii se retrag din motive politice. La Inspectoratul Judetean Brasov, de la inceputul anului scolar, s-au inregistrat 15 demisii in rindul profesorilor si 17 concedieri de comun acord. Demisiile au inceput chiar cu seful institutiei. La sfirsitul lunii trecute, profesorul Vasile Tifrea a renuntat la functia de inspector-sef al ISJ Brasov, desi mandatul sau s-ar fi terminat abia in toamna.

Membru marcant al PSD Fagaras, fostul sef al ISJ a negat ca ar fi fost supus unor presiuni de natura sa-l determine sa recurga la aceasta decizie. "Nu pot sa spun ca e o demisie. Am cerut retragerea la catedra in momentul in care va considera oportun domnul prefect. Schimbarile politice au adus alte optiuni, am inteles evenimentul si am considerat ca asa e mai bine", isi explica gestul Vasile Tifrea.

In urma negocierilor politice purtate la inceputul anului de liderii judeteni ai formatiunilor din coalitia guvernamentala, postul de inspector scolar general a revenit liberalilor. In aceste conditii, fotoliul de inspector scolar general va fi preluat de Carmen Tanasescu, directoarea Bibliotecii Judetene "George Baritiu" si consilier municipal din partea PNL.

Prahova a pierdut 100 de dascali. De la inceputul anului scolar, peste 100 de dascali prahoveni au renuntat la catedra. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean, cei mai multi demisionari provin din rindul invatatorilor si al profesorilor suplinitori, care au parasit sistemul in favoarea unor slujbe mai bine platite.

Unii dintre ei, cu precadere cei tineri, au plecat sa munceasca in strainatate, chiar si la cules de capsuni in Spania, citeva zile de lucru acolo echivalind aproape cu salariul unui debutant. Cei mai nemultumiti sint profesorii care predau la scolile din mediul rural, cheltuielile cu naveta fiind, cu putine exceptii, suportate din propriile buzunare. "Din cinci milioane cit iau pe luna, aproape doua milioane se duc pe transport pentru ca schimb doua trasee pina ajung la locul de munca.

In aceste conditii, sint dispusa sa renunt la invatamint pentru ca am ajuns bataia de joc a guvernantilor", sustine Mioara Danilescu, profesoara de istorie.Concediul in tara, munca in strainatate. In judetul Alba, zeci de cadre didactice se afla in prezent in concedii fara plata. Sorin Barna, inspector de personal in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Alba, a declarat ca este vorba de 50-60 de profesori la nivel de judet si nu a exclus posibilitatea ca acestia sa fie plecati din tara, la munca.

El a precizat ca, in mod normal, dascalii pot solicita un an de concediu fara plata in decurs de zece ani sau trei ani in acelasi interval, in cazul in care dovedesc ca sint la studii. Potrivit precizarilor facute de Constantin Negrucioiu, inspector de personal in cadrul ISJ Alba, doar 14 dintre cadrele didactice care au ramas in concediu fara plata au declarat explicit ca pleaca in strainatate. Pe de alta parte, acesta mai spune ca 111 profesori si-au incetat contractele in cursul anului scolar 2003-2004, alti 75 renuntind la catedra in anul scolar 2004-2005, dar nu a putut preciza care sint motivele care au stat la baza acestor demisii. In judetul Alba, activeaza aproximativ 6.000 de profesori.

In Dolj, o profesoara a demisionat chiar ieri

De la inceputul anului scolar in curs, 29 de cadre didactice din judetul Dolj si-au depus demisia din cauza unor probleme personale, dupa cum au motivat chiar ei. Chiar si ieri, in momentul cind am stat de vorba cu inspectorul principal Ion Militaru, din cadrul Biroului Personal al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, o profesoara inainta demisia. "Au fost cereri atit din Craiova, cit si din judet. In general, cei cu care am stat de vorba au motivat demisiile spunind ca au probleme personale, dar pot sa va spun ca am vorbit cu unii in particular si mi-au spus ca pleaca la munca in strainatate", a explicat Militaru. "Stiti si dumneavoastra ca au plecat multi in Spania, Italia", a incheiat el.

Si bucurestenii pleaca

In cele peste sapte luni de la inceputul anului scolar, in Bucuresti si-au dat demisia 455 de profesori, invatatori si educatori, dintr-un total de aproximativ 18.000 de cadre didactice. Prin comparatie, in tot anul scolar trecut (1 septembrie 2003 - 31 august 2004) s-au inregistrat 434 de demisii. In fiecare luna, in medie 65 de cadre didactice (titulari si suplinitori) isi depun demisia la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) din diverse motive.

Responsabilii ISMB nu au inca o explicatie pentru exodul in crestere al personalului didactic, mai ales ca in primele trei luni ale anului calendaristic s-au inregistrat nu mai putin de 106 demisii. "Potrivit Codului Muncii, cei care demisioneaza nu sint obligati sa-si motiveze gestul. De aceea noi nu avem o situatie clara a cauzelor pentru care se renunta la profesia didactica.

Daca ne uitam insa la categoriile de discipline pentru care se inregistreaza cele mai multe demisii, putem sa presupunem ca motivul plecarilor este gasirea unui post mai bine platit in afara sistemului de invatamint", ne-a declarat Brindusa Stamata, consilier relatii publice in cadrul Inspectoratului Scolar. Potrivit situatiei ISMB, primii in topul demisionarilor se afla profesorii de limba engleza (59 in acest an scolar, dintre care 23 de titulari si 36 de suplinitori). Ei isi gasesc usor posturi mai bine platite in alte domenii de activitate.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.