Rezultatele proiectului "Tanar in Romania" - un studiu efectuat pentru British Council de Gallup Romania - au urmarit sa descopere o imagine mai clara a problemelor si asteptarilor noii generatii. Sondajul ofera o diagnoza amanuntita asupra stadiului actual al tinerilor, asupra nevoilor lor profesionale si sociale si - nu in ultrimul rand - asupra viziunii lor despre educatie. Au fost peste 1.000 de tineri repondenti (liceeni, studenti, absolventi), cu varste intre 15-35 de ani, din Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Iasi, Sibiu si Timisoara.

In ce priveste partea sondajului care se refera la cum vad tinerii oferta cultural-artistica actuala, detalii despre optiunile lor sunt expuse pe larg, in pagina 15. Peste 40% din cei intervievati socotesc ca persoanele apartinand minoritatilor sexuale nu ar trebui sa existe in Romania si nu le-ar accepta in mediul lor apropiat.

In cele 18 discutii de grup cu subiectii, rromii au fost mentionati la modul negativ in 15 dintre ele, si homosexualii/lesbienele - in 14 grupuri."Cel mai des ni s-a spus ca toleranta ar putea creste o data cu nivelul educational al tinerei generatii... Care educare ar trebui sa inceapa nu doar din scoala, ci din familie! Pentru ca aici se perpetueaza niste reflexii, stereotipuri, standarde", a precizat directorul de comunicare al British Council, Gabriela Masacci.

Cunoscatorii sunt mai toleranti, bineinteles...

"Interesant este ca maximul dozei de toleranta - daca ne referim la maghiari - se intalneste exact in Cluj si in zonele in care se cunosc mai bine realitatile acestei convietuiri. Dar pe masura ce distanta subiectilor fata de zona respectiva creste, toleranta scade!", a subliniat Gabriela Masacci. Gradul de acceptare maxima a minoritatilor nationale este de 41% si gradul de acceptare moderata de 44%. Practic, se poate vorbi de o acceptare de peste 80%. Respingerea extrema (15-20% din subiecti au manifestat-o) se incadreaza in media europeana.

In schimb, exista o toleranta maxima fata de persoanele cu dizabilitati. Larga majoritate a subiectilor a apreciat pozitiv faptul ca se cauta o cat mai buna integrare in societate atat prin mijloacele pur fizice - rampe, cai de acces, platforme, cat si prin inlesnirile pentru ocuparea unui loc de munca.

Transferul de imagine, motiv de intoleranta

In ce priveste intoleranta fata de rromi, subiectii au indicat mai multe motive de respingere a acestei comunitati; problema transferului de imagine - interferenta (din perspectiva strainilor) a imaginii romanilor si Romaniei cu imaginea nefavorabila a rromilor care au emigrat, problemele de comportament si insusirile negative ale acestora, integrarea insuficienta in societate a reprezentantilor acestei etnii, problemele de atitudine pe care ei le au in relatiile cu ceilalti si - nu in ultimul rand! - atentia exagerata care se indreapta catre minoritatea rroma in ultimul timp, multi dintre cei intervievati considerand ca multe din drepturile obtinute de aceasta minoritate sunt nemeritate.

Si in acest caz, participantii la sondaj au indicat modalitati de rezolvare. In primul rand, considera ei, ar creste toleranta fata de rromi daca si educatia ar fi directionata in acest sens. Dar si rromii trebuie sa-si schimbe comportamentul si mentalitatea... In plus, tot educatia ar fi si pentru ei o cale de a-si schimba atitudinea si insusirile negative. In aceeasi nota, crearea unui mediu de de munca nediscriminativ si o accesare mai usoara a joburilor de catre rromi ar duce la o integrare sporita.

Viata politica, foarte putin atragatoare

Aproximativ 80% din tinerii chestionati cu privire la acest subiect s-au aratat dezinteresati de o implicare in mediul politic. Si asta mai ales pentru ca reprezentantii clasei polititce oscileaza intre interesele personale si lipsa de profesionalism, considera ei. In plus, tinerii au sanse reduse de promovare in politica, in cazul in care nu sunt marginalizati si nu au nici un cuvant de spus.

Pentru subiectii sondajului, activitatea politica se rezuma la trei coordonate; inscrierea/activarea in cadrul unui partid, participarea la vot si informarea despre viata politica...Ca atare, nu este de mirare ca valorile tinerilor sunt total paralele fata de mediul politic.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.